Verkkouutiset

Sari Essayah: Työpaikkojen luominen julkista sektoria kasvattamalla ei vie eteenpäin

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja esittää puolueen perusturvamallia pohjaksi hallituksen perustulokokeilulle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pitää työllisyysasteen parantamista hallituksen tärkeimpänä huolenaiheena, kertoo puolueen tiedote.

Essayahin mukaan vasemmiston ratkaisu, työpaikkojen luominen julkista sektoria ja valtion velkaa kasvattamalla, ei vie Suomea eteenpäin.

‒ Sen sijaan työllisyysasteen nostamisen on tapahduttava aidon talouskasvun kautta ja luomalla hedelmällinen maaperä yritysten syntymiselle, kasvulle ja kansainvälistymiselle, hän sanoo.

Kristillisdemokraatit eivät kannata myöskään vihreiden aloitteesta syntynyttä perustulon mallia, joka on heidän mielestään kallis, byrokraattinen ja siirtää kannustinloukut vain eteenpäin. 

‒ Kristillisdemokraattien malli on kannustava perusturva. Kristillisdemokraattien mielestä työnteon pitää olla aina kannattavaa, Essayah vaatii.

KD:n mallin pohjana on Iso-Britanniassa pilottikäyttöön otettu Universal Credit -järjestelmä. Mallissa sosiaali- ja työttömyysturvaetuudet sekä mahdollinen palkkatulo yhdistetään tulorekisteriin. Näin käteen jäävä osuus pystytään koordinoimaan verotus huomioiden. Järjestelmä laskee etuuden kuukausittaisen määrän, joka vähenee, kun palkkatulot kasvavat, mutta kuitenkin niin, että työnteko kannattaa aina taloudellisesti.

Essayahin mukaan mallin selvittäminen Suomessa on nyt ajankohtaista, koska toimeentulotuki siirretään Kelaan 2017. Hän esittää, että KD:n perusturvamalli voisi olla pohjana hallituksen perustulokokeilussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)