Verkkouutiset

Epävakaa, arvaamaton, diktatuuri – näin suomalaiset ajattelevat Venäjästä

Suomalaisten mielestä Venäjä ei ole kehittyvä demokratia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) tuoreen Ken on maassa jämäkin? -arvo- ja asennetutkimuksen perusteella suuri osa suomalaisista on huolissaan Venäjän kehityksestä.

83 prosenttia vastaajista pitää Venäjää epävakaana ja arvaamattomana.

Peräti joka toinen suomalainen on sitä mieltä, että Venäjä on sotilaallinen uhka. Vielä vuonna 2005 Venäjää piti sotilaallisena uhkana vain 30 prosenttia vastaajista.

Suomalaisilla on vähän myönteisiä näkemyksiä Venäjän sisäpoliittisesta kehityksestä. Sekä Venäjän talouden että demokratian kehityksen katsotaan olevan kaltevalla pinnalla.

Nopeasti kehittyvänä ja vaurastuvana Venäjää pitää 14 prosenttia ja kehittyvänä demokratiana vain kusi prosenttia suomalaisista.

Keskusjohtoisena diktatuurina Venäjää pitää peräti 82 prosenttia vastaajista.

EVA:n mukaan näkemykset ovat heikentyneet aiemmista tutkimustuloksista.

Venäjän nähdään myös luisuvan yhä kauemmas Euroopasta. Vain neljännes vastaajista katsoo Venäjän kuuluvan eurooppalaiseen kulttuuri­piiriin. Näin ajattelevien osuus on pienentynyt peräti 20 prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta.

Suomalaiset eivät kuitenkaan halua syyllistää naapurimaan kansalaisia negatiivisena pitämästään kehityksestä, pikemminkin päinvastoin. Vastaajista 54 prosenttia pitää venäläisiä ihmisinä miellyttävinä. Luku on aiempaa suurempi.

Nato-myönteisyys kasvussa

EVA:n tutkimuksen perusteella Ukrainan kriisi on muuttanut suomalaisten suhtautumista Nato-jäsenyyteen myönteisemmäksi. Viimeisen vuoden aikana on tapahtunut kahdeksan prosenttiyksikön siirtymä Nato-myönteiseksi.

Tästä huolimatta Suomessa suhtaudutaan epäillen sotilaalliseen liittoutumiseen.

26 prosenttia vastaajista suhtautuu mahdolliseen Nato-jäsenyyteen myönteisesti. Kielteisesti suhtautuu 43 prosenttia. Kannastaan epävarmojen osuus on 32 prosenttia.

Tutkimuksessa huomautetaan suomalaisten perinteisesti voimakkaan kielteisyyden Nato-jäsenyyteen vähentyneen pitkällä aikavälillä selvästi. Tämänkertainen tulos on EVA:n mukaan Nato-myönteisin sitten vuoden 1998.

Raportin tulokset perustuvat 2 056 henkilön vastauksiin. Tiedot on kerätty 9.-22. tammikuuta 2015. Vastaajat edustavat koko maan 18–70 -vuotiasta väestöä. Aineisto kerättiin Taloustutkimus Oy:n Internet-paneelilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)