Verkkouutiset

Ensiasunnonostaja – ota nämä asiat huomioon

Kolme tärkeintä asiaa ensiasuntoa kerrostalosta havittelevalle ovat sijainti, taloyhtiön tilanne ja huoneiston kunto.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ensiasuntoa hankkiessa on hyvä ottaa huomioon monia asioita. Yksi olennaisimmista on asunnon sijainti. Koti kannattaa valita sillä perusteella, että kulkeminen työ- tai opiskelupaikalle on vaivatonta. Myös julkisten kulkuyhteyksien on hyvä sijaita lähellä asuntoa.

Ensiasunnon ostajan kannattaa myös tarkastaa välittäjältä tai isännöitsijältä, millainen pitkän tähtäimen suunnitelma taloyhtiöllä on, eli onko taloon tulossa lähiaikoina isoja peruskorjauksia.

Asuntoja välittävän Huom!-ketjun liiketoimintajohtaja Jukka Rantasen mukaan yksi yleisimmistä virheistä on, että taloyhtiöstä ei oteta tarpeeksi selvää.

– Pahimmassa tapauksessa huomioimatta jääneestä korjausvelasta ja remonteista syntyvät niin suuret lisäkustannukset, että asunnon joutuu myymään pois, hän sanoo.

Lisäksi huoneiston kunto on syytä tutkia huolella. Pientä pintaremonttia tapettien vaihdosta maalaamiseen pystyy helposti toteuttamaan itse. Kylpyhuone- ja keittiöremontit sen sijaan vaativat alan ammattilaiset paikalle, mikä lisää automaattisesti kustannuksia. Isommat huoneiston remontit täytyy myös aina hyväksyttää taloyhtiöllä.

– Pankit ovat nykyään tarkempia erillisten remonttirahojen myöntämisessä. Siksi huoneiston kuntoa ja remonttitarvetta kannattaa pohtia tarkkaan ennen ostoa, Rantanen opastaa.

Pankkiin ennen näytölle tuloa

Ennen asuntonäyttöön astumista on tarpeen hankkia pankilta lainalupaus, jossa pankki antaa asunnon ostajalle osviittaa myönnettävän lainan suuruudesta. Lopullisen lainapäätöksen saa, kun varsinainen kohde löytyy.

Tällä hetkellä lainojen korkotaso on alhainen, mutta korkojen verovähennysoikeus supistunee tulevina vuosina. Jos korkotaso vahvistuu lähivuosina, kannattaa seikka huomioida maksukyvyssä.

Vaikka tänä päivänä asuntokauppoja tehdään vähemmän, on kysyntä pienten kerrostaloasuntojen kohdalla kovaa. Sopivan asunnon löydyttyä ripeys onkin valttia. Nykyään ensiasunnoiksi myös ostetaan aiempaa pienempiä asuntoja.

– Kymmenen vuotta sitten ensiasunnoiksi ostettiin suuria asuntoja, sillä pankitkin myönsivät helpommin lainaa. Asunnon kokoa kannattaa kuitenkin kasvattaa maltillisesti tulotason mukaan, Rantanen kertoo.

Vuokralta omaan asuntoon kannattaa siirtyä, kun on riittävästi maksukykyä ja tieto siitä, mille paikkakunnalle aikoo asettua pidemmäksi aikaa.

Rantasen mukaan ensiasuntoa ostaessa kannattaa aina turvautua ammattitaitoisiin välittäjiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)