"Energialaitoksen" toimintavika horjuttaa solun B-vitamiinitasapainoa ja vaurioittaa perimää

Helsingin yliopiston tutkimus paljasti vaikean lasten aivosairauden ja aikuisten etenevän lihastaudin syyn.

  • lapsi sylissä

    Tutkimus paljasti vaikean lasten aivosairauden ja aikuisten etenevän lihastaudin syyn.

    ()

Tutkijat ovat osoittaneet, että mitokondrioiden toimintavika voi järkyttää solun B-vitamiinien tasapainoa ja aiheuttaa perimän virheitä.

Mitokondriot ovat solujen energiantuotannon keskus, mutta niiden yhteistoiminta B-vitamiinien kanssa tunnetaan toistaiseksi huonosti.

Kun solut saavat riittävästi ravintoa, B9-vitamiini, folaatti, ohjaa mitokondriot edistämään solun kasvua eli tuottamaan ainesosia perimän kahdentamiseen ja korjaukseen, solukalvojen uudistamiseen ja antioksidanttien tekemiseen.

Prosessiin osallistuu myös muita B-vitamiineja, joista jokaisella on oma tehtävänsä.

Tutkija Joni Nikkasen johdolla tehty tutkimus osoitti, että kaksi mitokondriosairautta, aikuisten etenevä lihastauti, PEO-tauti, ja lasten aivosairaus IOSCA, johtavat solun folaattitasapainon järkkymiseen ravinnon vitamiinimäärästä riippumatta.

Tämän vuoksi perimän kahdentamiseen ja korjaamiseen tarvittavien raaka-aineiden, emästen, määrä muuttuu kudoksissa. Seurauksena on virheiden kertyminen mitokondrioiden omaan perimään tai sen määrän väheneminen.

Professori Anu Wartiovaaran johtaman tutkimusryhmän tulokset osoittavat ensi kertaa, että mitokondrioiden toimintavika voi järkyttää solun B-vitamiinien tasapainoa ja aiheuttaa perimän virheitä.

– Tämä tieto avaa uusia näkökulmia hoitomahdollisuuksien etsimiseen ja kohdistaa kiinnostuksen erityisesti yksittäisiin B-vitamiinimuotoihin ja niiden toimitaan herkkinä solun aineenvaihduntateiden säätelijöinä, Wartiovaara sanoo tiedotteessaan.

Kaksinkertainen nobelisti Linus Pauling esitti uransa loppuvaiheilla ajatuksen, että solun sisäisen aineenvaihdunnan muutokset voivat johtaa yksittäisen solun vitamiinipuutokseen ja vaikuttaa sairauksien etenemiseen riippumatta ravinnosta saatavien vitamiinien määrästä.

– Tuloksemme sopivat tähän Paulingin ajatukseen, joka aikanaan sai runsaasti kritiikkiä, Wartiovaara toteaa.

Tutkimus on julkaistu korkeatasoisessa Cell Metabolism -lehdessä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.