Verkkouutiset

”Emme esittäneet oluen viemistä kaupoista, ei suinkaan, vain yli 3,5 promillen oluen”

Keskustan kansanedustaja Elsi Katainen selvitti puolueen olutlinjausta eduskunnassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunta keskusteli torstai-iltana pienten panimoiden kasvuedellytyksiä parantavasta veromuutoksesta.

Kansanedustaja Ville Vähämäki (ps.) vei jonkin aikaa jo edennyttä keskustelua keskiolutgateen toteamalla, että ”keskustahan aikoi viedä keskioluen Alkoihin, pois kaupoista. Tämä olisi tappanut satoja kyläkauppoja”.

– Uskon näin, että tämä keskustan linjaus tulee vielä ponnahtamaan esille vaalien jälkeen. Se on vain nyt väliaikaisesti haudattu tuonne maton alle. Keskusta tullee esittämään myöskin jatkossa tätä heidän ehdotustaan, Ville Vähämäki sanoi.

Perussuomalaisten Vesa-Matti Saarakkala ilmoittautui päihteiden tiukkojen mainoskieltojen kannattajaksi. Hän arvosteli kansanedustajakollegoja, jotka ensin päättivät mainontakiellosta ja ei mennyt montaa viikkoa, kun siitä sanouduttiin irti.

– Esimerkiksi tupakkapuolella on kyllä saatu tupakointia vähennettyä sillä, että on tuotu tiukempaa lainsäädäntöä, ja mielestäni se on kyllä hyvä asia. Kyse on kuitenkin molemmissa tapauksessa päihteistä, ja olisi ollut ihan oikein, että nämä alkoholimainonnan kiellot olisivat olleet ehkä vieläkin tiukempia, mitä nyt esitettiin, Vesa-Matti Saarakkala sanoi.

– On ihan loogista, että näistä autoista on poistettu nämä mainokset kyljistä, koska se mainontakielto koski kaikkea julkista mainontaa. En ymmärrä, että miten voisi olla niin, että olisi sallittua pitää joitakin mainoksia, mutta taas toisaalta joitakin ei, Saarakkala jatkoi.

– Kyllä meidän nyt kannattaisi kuitenkin pitää kiinni johdonmukaisuudesta eikä mennä tähän, voisi sanoa, tällaiseen vääränlaiseen kansankiihottamiseen tämän keskustelun osalta.

Positiivista holhoamista

Keskustan Mikko Savola vastasi, että ”en näe kyllä sitä logiikkaa siinä, että jos virolainen auto tulee tänne maahan, niin siinä saa olla kyljissä minkälaiset teipit tahansa, mutta suomalaisista autoista ne kiellämme”.

Ari Jalonen (ps.) toivoi keskustan poistavan vanhan virallisen linjauksensa alkoholista.

Vesa-Matti Saarakkala puhui uudestaan tiukan mainoskiellon puolesta. Hän sanoi sitä ”positiiviseksi holhoamiseksi”.

– Edelleenkin kannattaa nyt kuitenkin seurata muilta osin niitä mahdollisia positiivisia vaikutuksia, mitä tiukentuvalla alkoholipolitiikalla saadaan aikaan, koska niin kuin minä sanoin, niin esimerkiksi tupakkapuolella tupakointi on vähentynyt aika rajusti näillä toimenpiteillä, mitä on tehty, Saarakkala sanoi.

Keskustan Elsi Katainen totesi, että ”täällä ilmeisesti halutaan jatkaa tätä väärän käsityksen vahvistamista suhteessa siihen, mitä keskusta on esittänyt ja mitä ei ole esittänyt”.

– Se on ainakin selvää, että keskusta ei missään vaiheessa ole esittänyt sitä, että olut vietäisiin kokonaan pois lähikaupoista. Ei suinkaan, vaan vain se yli 3,5 promillea ylittävä väkevämpi olutlaatu, Elsi Katainen sanoi.

– Ja kuinka ollakaan, tämä sitten kuohutti kansaa niin paljon, ettei juuri mikään muu aihe.

”Yli 3,5 promillea ylittävä väkevämpi olutlaatu” kansanedustajan puheessa ilmeisesti tarkoitti yli 3,5 tilavuusprosenttia eli keskiolutta. Video kansanedustajan puheesta löytyy tästä linkistä.

Jotain pitää tehdä

Elsi Kataisen mukaan ”olemme kuitenkin varmasti yhtä mieltä siitä, että meidän poliitikkojen täytyy jotakin tehdä tämän asiantilan parantamiseksi”.

– Ja kun joku asia, yksi ehdotus nousee esille, niin siitä tulee yleinen sylkykuppi ja sitä pidetään elossa, vaikkei aihettakaan enää olisi. Kaipaan tähän keskusteluun kyllä uusia, hyviä avauksia, ja mieluumminkin niin päin, että pyrkisimme ennemmin kansanterveyden parantamiseen kuin puoluepoliittiseen populismiin, hän totesi.

Keskustan Mauri Pekkarinen sanoi Elsi Kataisen olevan ”ihan oikeassa siinä, että kyllä alkoholi on ongelma: kaikki tunnemme ja tiedämme ne monet seuraamukset, ikävät, sen hinnan, mitä siitä seuraa sekä inhimillisesti että myöskin taloudellisesti – jotain pitää tehdä”.

Pekkarisen mukaan keskiolueen liittyy niin kansanterveyden näkökulma kuin palveluiden saatavuuden näkökulmakin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)