Verkkouutiset

SAK:n Jarkko Eloranta: Esitämme välittömiä neuvotteluja emme baaritappelua

EK:n ilmoitus keskusjärjestösopimuksista luopumisesta on suututtanut palkansaajajärjestöt.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– ”#EK on kuin mies joka potkaisee baaritiskin isointa miestä persauksiin ja katsoo kuinka käy.”, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta siteeraa Iltalehden pääkirjoitusta twitterissä.

Kun Elorannalta kysytään, onko hän hyvillään vai pahoillaan vertauksesta, vastaa Eloranta olevansa pahoillaan siitä, että sitä joudutaan käyttämään.

– Esitämme välittömiä neuvotteluja emme baaritappelua, hän kuitenkin toteaa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti keskiviikkona luopuvansa keskusjärjestösopimuksista. Sopimukset koskevat muun muassa luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun asemaa sekä ay-jäsenmaksujen perintää.

Ilmoitus on otettu jyrkästi vastaan työntekijäjärjestöissä. Palvelualojen ammattiliitto PAM:n puheenjohtaja Ann Selin ehti jo syyttää EK:ta sodanjulistuksesta.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies totesi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, ettei tilanne ole muuttunut. Hän muistutti EK:n jäsenliittojen jatkavan sopimuksia. Häkämiehen mukaan EK ei romuta sopimusyhteiskuntaa vaan kehittää sitä.

– Ay-liike on historiansa vanki. Keskitetyt palkkaratkaisut ovat olleet tärkeitä, mutta eivät ne ole se tapa, jolla työllisyys kohenee, Häkämies sanoi.

Jarkko Eloranta totesi samassa lähetyksessä, että sopimisen kehittäminen tarkoittaa usein palkansaajalle, että sopimisen mahdollisuudet heikkenevät.

SAK:n Elorannan mukaan EK:n päätös on synnyttänyt epäluuloa, joka varjostaa tulevia liittoneuvotteluja.

SAK:ssa arvioidaan, että palkansaaja- ja työnantajaliittojen väliset työehtosopimusneuvottelut vaikeutuvat, kun niissä joudutaan sopimaan tähän asti keskusjärjestösopimuksissa sovittuja asioita.

– Kiky on ollut palkansaajille vaikea rasti. On rakennettu suurella vaivalla kattava työmarkkinasopimus ja luotu pohjaa tuleville liittoneuvotteluille. EK:n ratkaisu heikentää eittämättä työmarkkinailmapiiriä ja osapuolten välistä luottamusta, Jarkko Eloranta totesi torstaina.

Hänen mukaansa eri alojen käytäntöjä pyritään nyt eriyttämään.

Ylen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) esikunnasta saaman tiedon mukaan pääministeri aikoo ottaa työmarkkinatilanteen esiin keskiviikkona talousneuvostossa, johon työmarkkinajärjestöt osallistuvat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)