Verkkouutiset

Kun lääkäri puoltaa, mutta seuraava lääkäri hylkää: Kela salaa hylkääjän pätevyyden

Kansanedustaja jätti kirjallisen kysymyksen kansaneläkelaitoksen asiantuntijalääkäreiden pätevyyksien julkaisemisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja jätti kirjallisen kysymyksen kansaneläkelaitoksen asiantuntijalääkäreiden pätevyyksien julkaisemisesta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva Elomaa toteaa kysymyksessään olevan tapauksia, joissa ”työkyvyttömyyttä puoltavista lääketieteellisistä todisteista ja hoitavan lääkärin puoltavista lausunnoista huolimatta Kelan asiantuntijalääkäri toteaa hakijan työkykyiseksi”. Tuolloin olisi tärkeää, että hakija saisi tietoa itseään koskevien päätösten perusteista ja päätösten tekijöiden pätevyyksistä.

Kela antaa tietoon lääkärien nimet, mutta Kelan rekisterissä ei ole tietoja asiantuntijalääkäreiden erikoisaloista tai erikoispätevyyksistä. Valviran rekisteristä saa selvitettyä lääkäreiden oikeudet, mutta ei yksityiskohtaisempaa tietoa heidän pätevyyksistään.

Elomaa toteaa olevan erikoista, ettei Kelan henkilöstöhallinnon rekisterissä ole tietoja asiantuntijalääkäreiden pätevyyksistä. Tietojen saaminen asiantuntijalääkäreiden pätevyyksistä on vaikeaa.

”Asiantuntijalääkäreiden ammatillisten tietojen saaminen on jo sen vuoksi olennaista, että asiantuntijalääkäri ei tapaa potilasta, vaan saa tiedot suoraan hoitavalta lääkäriltä. Tämä on käytäntö monessa maassa ja laissa säädettyä viranomaistoimintaa. Kyseessä tässä on kuitenkin avoimuuden periaatteen rikkoutuminen”, kysymyksessä todetaan.

Työkyvyttömyyspäätöstä hakevalle jää kansanedustajan mukaan usein epäilys, ovatko häntä koskevat päätökset tehty oikein pätevien asiantuntijoiden toimesta. Ritva Elomaan mielestä asiantuntijalääkäreiden pätevyyksien julkaiseminen vähentäisi kyseisen epäilyksen määrää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)