Verkkouutiset

Elintapojen muutoksilla voi ehkäistä muistisairauksia

Elämäntavoilla ja muistiharjoittelulla voidaan ehkäistä muistihäiriöön sairastumista, osoittaa suomalainen tutkimus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tutkimuksessa havaittiin, että tarjoamalla räätälöityä elintapaohjausta ja kiinnittämällä monipuolisesti huomiota terveellisiin elintapoihin, liikuntaan ja muistiharjoitteluun sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden hallintaan, voidaan pienentää muistihäiriöiden riskiä ja parantaa ikääntyvien ihmisten muistia ja ajattelutoimintoja.

– Tämä suomalaistutkimus on ainutlaatuinen. Vaikuttaa siltä, että dementian alkamista on mahdollista siirtää. Maailmanlaajuisesti voisi olla mahdollista välttyä miljoonilta dementiatapauksilta, sanoo professori Hilkka Soininen Itä-Suomen yliopiston verkkosivuilla.

FINGER-tutkimukseen osallistui 1260 kotona asuvaa 60–77-vuotiasta henkilöä, joilla oli kohonnut riski sairastua muistisairauteen.

Osallistujat jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään, josta toiselle ryhmälle annettiin tavanomaista elintapaneuvontaa ja toiselle tehostettua elintapaohjausta kahden vuoden ajan. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluvat saivat elintapaohjausta, joka sisälsi ravitsemusneuvontaa, liikuntaa, muistiharjoittelua, sosiaalista toimintaa sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden hallintaa.

Kahden vuoden kuluttua havaittiin, että tehostettua elämäntapaohjausta saaneet suoriutuivat paremmin monipuolisesti muistia ja ajattelua mittaavista kokeista. Osallistujat olivat myös tyytyväisiä tutkimukseen ja vain 11 prosenttia heistä keskeytti sen.

Tutkimus jatkuu vielä viiden vuoden ajan, jolloin mukana olleiden henkilöiden seuraamista jatketaan. Jatkoseurannan aikana selvitetään erityisesti intervention vaikutuksia Alzheimerin taudin ilmaantumiseen sekä muun muassa elämänlaatuun ja toimintakykyyn.

FINGER (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability) on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoima tutkimus, jota ovat tehneet yhteistyössä Itä-Suomen yliopisto, Helsingin yliopisto, Oulun yliopisto ja Tukholman Karolinska Institutet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)