"Ei tule kiristymään". "Ei noussut senttiäkään".

Hallitus ja oppositio väittelivät eläkkeiden ja palkkojen verotuksen kehittymisestä.

  • Kansanedustajat keskustelivat eläkkeistä. Sdp:n Eero Heinäluoman oikealla puolella eduskunnan screenillä vasemmistoliiton Silvia Modig.

Eduskunnan kyselytunnilla Sdp:n Jukka Gustafsson kysyi eläkeläisten verotuksesta. Hänen mukaansa valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb petti vaalilupauksensa ja laittoi eläkeläiset maksamaan korkeampaa veroa kuin palkansaajat.

Valtiovarainministeri Stubb vastasi hallituksen lähteneen siitä, ettei työn verotusta eikä eläkkeiden verotusta kiristetä.

– Kun katsomme meidän uraamme tästä eteenpäin - neljän miljardin sopeutukset, 72 prosentin työllisyystavoite - me toivomme, että kolmen vuoden päästä olemme saaneet maan uudestaan jalkeille. Ja toivomme, että ensi vuonna työmarkkinajärjestöt ovat päässeet yhteisymmärrykseen sekä yhteiskuntasopimuksesta, palkoista että monesta muusta kysymyksestä, jossa vaiheessa me voimme tulla vastaan yhden miljardin verohuojennuksilla, jotka myös koskettaisivat tässä tapauksessa eläkeläisiä, Alexander Stubb sanoi.

Sdp:n Eero Heinäluoman mukaan kyse on siitä, verotetaanko työssä käyviä ja eläkkeellä olevia samojen periaatteiden mukaan.

– Kyllä te ennen vaaleja tämän ymmärsitte, Eero Heinäluoma sanoi Stubbille.

Stubb totesi hallituksen tehneen takuueläkkeen korotuksen ja peruneen eläkeläisten asumistuen leikkauksen.

– Nyt haluan, edustaja Heinäluoma, jotta ei synny väärinkäsityksiä: sanon tämän vielä kerran. Eläkeläisten verotus ei tule tämän hallituskauden aikana kiristymään, Alexander Stubb sanoi.

Heinäluoman mukaan hallitus kuitenkin kiristi jo vuoden alussa eläkeläisten verotusta suhteessa palkansaajiin, kun työtulovähennyksen kevennys tehtiin palkansaajille mutta ei tehty eläketulovähennyksen kevennystä.

– Tosiasia on se, että eläkkeet eivät nousseet vuoden alussa senttiäkään. Nollakorotus. Onneksi sentään työssäkäyvien puolella tulee pieniä korotuksia tänä vuonna. Syntyyhän tässä epäsuhta, ja on kummallista että te ette tunnusta tätä, Heinäluoma totesi.

Alexander Stubb sanoi Eero Heinäluoman tehneen kehäpäätelmän ja väänsi vielä rautalangasta.

– Ilman työtä ja työpaikkoja tässä maassa ei tulla pitkässä juoksussa saamaan kunnon eläkkeitä. Me pyrimme tässä hallituksessa nimenomaan panostamaan työllisyyteen. Ilman työllisyyttä ei tule verotuloja ja on vaikea rakentaa eläkkeitä, Alexander Stubb sanoi.

– Meidän taloustilanne estää (korjausehdotuksen) tällä hetkellä. Me olemme tällä hetkellä yhteiskunnassa, jossa on kolme jäykkyyttä. Ensimmäinen on poliittinen päätöksenteko, toinen jäykkyys on työmarkkinat ja kolmas jäykkyys on meidän valuuttamme. Vain työttömyys joustaa. Me pyrimme korjaamaan sen tilanteen.

Lopulta myös perussuomalainen ulkoministeri Timo Soini luetteli sen, mitä hallitus on vaikeuksista huolimatta pystynyt tekemään.

– Takuueläkkeen nousu, omaishoidon tuen nostaminen, Yle-vero poistuu 300 000 pienituloisimmalta ja siellä on paljon eläkeläisiä mukana, ja eläkeläisten asumistuen leikkaus peruttiin. Tässä on neljä konkreettista toimenpidettä, jotka auttavat tässä asiassa, Timo Soini sanoi.

Kokoomuksen Ben Zyskowiczin mukaan eläkeläisten suurin huolenaihe on toisaalla.

– Kuten entinen puhemies ja valtiomies Paavo Lipponen sanoi: voi tätä hurskastelua, voi tätä käsien pesua. Tämä tuli mieleen kun kuuntelin Sdp:n eläkeläisten verotukseen liittyvää kysymystä.

– Nimittäin eläkeläisiä verotuksessa eniten raivostuttaa tämä niin sanottu raippavero. Ja sen äiti on Sdp, Ben Zyskowicz sanoi.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.