Verkkouutiset

Eläkkeellesiirtymisiän nousu taittui

Eläkkeellesiirtymisikä laski hieman viime vuonna, kertoo Eläketurvakeskus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaiset jäivät viime vuonna työeläkkeelle keskimäärin 61,1-vuotiaana. Laskua edelliseen vuoteen on 0,1 vuotta.

Eläkkeelle siirtymistä ovat myöhentäneet työikäisten parantunut terveys ja työkyky sekä vuoden 2005 eläkeuudistus, jossa karsittiin varhaiseläkereittejä.

– Nousun taittuminen on ollut ennakoitavissa. Viime uudistuksen lakimuutosten, kuten työttömyyseläkkeen lakkauttamisen, vaikutukset ovat jo pääosin näkyvillä, eivätkä ne enää nosta eläkkeellesiirtymisikää, kertoo Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Jari Kannisto.

Viime vuonna työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 18 600 henkilöä, hieman vähemmän kuin edellisenä vuonna. Henkilömäärä on pienin koko 2000-luvulla. Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä on laskenut neljänneksen vuodesta 2008.

Eläkkeelle siirrytään yhä useammin vanhuuseläkkeen alaikärajan tuntumassa. Lähes 40 prosenttia eläkkeelle siirtyneistä jäi eläkkeelle 63-vuotiaana.

– Vanhuuseläkkeen alaikäraja on ollut suosituin ikä jäädä eläkkeelle, ja huono työmarkkinatilanne on mahdollisesti lisännyt 63-vuotiaana eläkkeelle siirtymistä. Vuoden 2017 eläkeuudistuksen ikärajamuutoksia tarvitaan, jotta tavoite työurien pidentymisestä saavutettaisiin, sanoo Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto.

Viime vuonna eläkkeellesiirtymisiän odote 25-vuotiaalle oli 61,1 vuotta ja 50-vuotiaalle 62,8 vuotta. Eläkkeellesiirtymisiän odote kuvaa keskimääräistä eläkkeellesiirtymisikää, jos eläkealkavuus ja kuolevuus säilyvät tarkasteluvuoden tasolla.

Työeläkkeelle 74 000 henkilöä

Viime vuonna työeläkkeelle siirtyi 74 000 henkilöä, lähes 4 000 henkilöä enemmän kuin edellisenä vuonna. Heistä vanhuuseläkkeelle siirtyi ennätykselliset 55 000 henkilöä. Kasvua edelliseen vuoteen oli kahdeksan prosenttia.

– Kolme neljästä eläkkeelle siirtyneestä jäi vanhuuseläkkeelle. Samaan aikaan ikääntyneiden työllisyysaste on noussut ennätyksellisen korkeaksi viime vuosien taloustilanteesta huolimatta, kertoo Kannisto.

Ikääntyneiden eli 60–64-vuotiaiden työllisyysaste oli viime vuonna 45,3 prosenttia. Luku on lähes kaksinkertaistunut 2000-luvun aikana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)