Koiria kuolee Suomessa kylmään

Ulkona pidettävien koirien oloissa on usein pahoja puutteita, kertoo Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto.

  • LKS 20100327 Kultainennoutaja "Pate" vauhdissa Räyskälässä 1. tammikuuta 2005. ... Golden Retriever in action on January 1, 2005. LEHTIKUVA Tiina Oasmaa

    Kultainennoutaja "Pate" vauhdissa Räyskälässä tammikuun alussa. Koiran ottamista sisälle pitää harkita yli 20 asteen pakkasilla.

    ()

Monilla tarhakoirilla on Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton mukaan puutteelliset kopit, eikä omistajalla aina ole ymmärrystä koirarodun kylmänkestävyydestä.

– Ulkona pidettävien koirien tarhassa pitäisi olla lämmin, kuiva ja vedoton koppi. Kun pakkanen kiristyy yli 20 asteen, on viimeistään koirakohtaisesti harkittava koiran ottamista sisälle, vaikka koppi olisikin asianmukainen, muistuttaa liiton toiminnanjohtaja Maria Lindqvist tiedotteessa.

Liitto kertoo, että tänäkin talvena koiria on kuollut kylmään. Lieksassa kuoli hiljattain tarhakoira 36 asteen pakkasessa. Koira oli alaskanhusky, joka ei sovellu arktisiin oloihin, sillä se on lyhytkarvainen eikä sillä ole alusvillaa.

– Tilanne on vuosikymmenen aikana parantunut, mutta edelleen koiria kuolee kylmään. Valvontaan tarvittaisiin lisää tiukkuutta ja yhtenäisyyttä, arvioi liiton Pohjanmaalla ja Lapissa toimiva vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Marika Sassali.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.