Verkkouutiset

EK haluaa jakaa vanhempainvapaan tasan vanhempien kesken

Samalla Elinkeinoelämän keskusliitto on valmis pidentämään ansiosidonnaista vanhempainpäivärahakautta noin kuukaudella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ehdottaa perhevapaaetuuksien muuttamista niin, että vanhempainrahakausi on jaettava lähes tasan vanhempien kesken. Vanhempainrahakautta ehdotetaan samalla pidennettäväksi noin kuukaudella.

EK:n mallissa äiti saisi ansiosidonnaista vanhempainpäivärahaa kuusi kuukautta ja lisäksi yhden ”raskauskuukauden”. Myös isä saisi ansiosidonnaista vanhempainpäivärahaa kuusi kuukautta ja lisäksi 18 päivää pidettäväksi lapsen syntymän yhteydessä yhtä aikaa äidin kanssa.

Yhteensä ansiosidonnainen vanhempainpäivärahakausi olisi 13,6 kuukautta, kun se nykyisin on 12,7 kuukautta. Yksinhuoltaja olisi oikeutettu yksin koko 13,6 kuukauden vanhempainvapaaseen ja vanhempainpäivärahaan.

Vanhempainvapaa on pidettävä ennen kuin lapsi täyttää 18 kuukautta. Näin ollen esimerkiksi äiti voisi oman vanhempainrahakautensa jälkeen hoitaa lasta kuusi kuukautta kotihoidontuella ja isä sen jälkeen kuusi kuukautta vanhempainrahalla, jolloin lapsi menisi päivähoitoon 18 kuukauden ikäisenä.

EK:n mukaan ilman perhevapaiden tasaamista naisten ja miesten kesken vastuu lastenhoidosta jää pääosin naisille.

Kotihoidontuki päättyy 1,5 vuoden iässä

EK:n mallissa kotihoidontuen enimmäiskestoa lyhennetään siten, että vanhemmat ovat oikeutettuja hoitovapaaseen ja kotihoidontukeen, kunnes lapsi täyttää 18 kuukautta. Nykyisin kotihoidontukea saa, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta.

Kotihoidontuen taso säilyisi nykyisellään ja siihen sisältyisi tasasuuri hoitoraha ja tulosidonnainen hoitolisä.

Kotihoidontuesta tulevat 115 miljoonan euron säästöt EK käyttäisi kokonaisuudessa päivähoidon ja varhaiskasvatuksen kehittämiseen sekä päiväkotien aukioloaikojen pidentämiseen. EK:n johtaja Ilkka Oksalan mukaan päivähoitopaikkoja onkin lisättävä runsaasti, jotta perheiden arjesta tulee nykyistä sujuvampaa.

EK:n perhevapaamallia kannattavat EK:ssa sekä miesvaltainen teollisuus- että naisvaltainen palveluala.

Pitkät poissaolot työstä loppuisivat

Oksalan mielestä maan hallituksen tulisi aloittaa perhevapaajärjestelmän muutosten valmistelu tällä vaalikaudella.

– Nykymalli ei kannusta vanhempia jakamaan perhevapaita tasaisesti, ja se vaikeuttaa naisten uralla etenemistä. Pohjoismaisittain nuorten naisten työllisyysaste onkin meillä poikkeuksellisen alhainen, Oksala toteaa.

EK:n mukaan sen malli kannustaisi perheitä jakamaan vastuuta lapsen hoidossa molempien vanhempien kesken Ruotsin tapaan.

– Malli mahdollistaisi lapsen kokoaikaisen hoitamisen vanhempainrahakauden päättymisen jälkeenkin ilman kohtuutonta puuttumista perheiden valinnanvapauteen. Malli poistaisi pitkät poissaolot töistä, joiden on todettu muodostavan hankalan ansan naisten ja miesten tasa-arvoisille mahdollisuuksille työelämässä, Oksala sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)