Verkkouutiset

EK ei kannata ammatillisen koulutuksen siirtämistä maakuntiin

Elinkeinoelämän keskusliitto esittää ammatillisen koulutuksen siirtämistä osakeyhtiömalliin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoelämän keskusliitto ei kannata julkisuudessa ollutta ehdotusta, jossa ammatillinen koulutus siirrettäisiin maakuntien järjestettäväksi. EK:n tiedotteessa todetaan, ettei koulutukseen tarvita väliportaan hallintoa. Sen sijaan koulutuksen järjestäjille tulisi luoda edellytykset taata mahdollisuudet nykyistä ketterämpään toimintaan.

EK:n mielestä nykymuotoinen malli, joka perustuu Opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämislupaan, on toimiva. Mallissa rahoitus ohjautuu valtiolta suoraan koulutuksen järjestäjille. Rahojen ohjautumista oikeaan paikkaan ei voida EK:n mielestä varmistaa, mikäli itsehallintoalue päättää mikä osuus rahasta ohjataan sote-palveluihin tai ammatilliseen koulutukseen. Erityisesti niin sanottujen pienten alojen koulutustarjontaa valtakunnallisesti koordinoida, jotta järjestäjäverkko ja koulutustarjonta vastaa eri toimialojen osaamis- ja koulutustarpeisiin.

EK esittää, että ammatillinen koulutuksen rahoitus tulisi siirtää kuntien valtionosuusjärjestelmästä suoraan valtionrahoitukseen ja osakeyhtiömalliin, kuten ammattikorkeakouluissa on jo tehty.

”Siirtymällä osakeyhtiömalliin olisi mahdollista lisätä elinkeinoelämän edustusta ammatillisen koulutuksen järjestäjien hallituksissa, kuten ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa. Jo tällä hetkellä noin 70 prosenttia ammatillisen koulutuksen järjestäjistä on yksityisiä”, toteaa osaamisen ja kasvun johtaja Riikka Heikinheimo EK:sta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)