Verkkouutiset

Kansanedustaja sopi kaappauskiistan – tyttären paluu päättää vuosien piinan

Juho Eerola haluaa edelleen muuttaa lakia niin, ettei toinen vanhempi voi vieraannuttaa lasta toisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Juho Eerolan (ps.) vuosia ulkomailla asunut tytär palaa Suomeen. Eerola on sopinut ex-vaimonsa kanssa kiistan tyttärensä tapaamisista.

– Olen kovasti nyt onnellinen siitä, että esikoiseni on tällä viikolla muuttanut Suomeen, Eerola kirjoitti torstaina Facebookissa.

Eerolan ex-vaimo kaappasi tyttären Ranskaan yli neljä vuotta sitten. Ex-vaimo sai lapsikaappauksesta tuomion, mutta ei kuitenkaan noudattanut oikeuden päätöstä, jonka mukaan Eerolalla on oikeus tavata tytärtään. Myöhemmin oikeus antoi tyttären huoltajuuden tämän äidille, koska katsoi, että Eerola on ollut liian pitkään erossa tyttärestään ja vieraantunut tästä.

Eerola tapasi tyttärensä tammikuussa 2011, mutta seuraavaa tapaamista hän joutui odottamaan vuosia.

Nykypäivä-lehti kirjoitti asiasta elokuussa 2013.

– Vuosi sitten ajattelin, etten enää koskaan näe häntä, Eerola sanoo nyt puhelimitse Verkkouutisille.

Syksyllä 2013 Eerola esiintyi Ylen tv-ohjelmassa, jonka aiheena oli avioero. Ohjelman jälkeen ex-vaimo otti yhteyttä Eerolaa ja ehdotti tapaamista. Joulukuussa 2013 Eerola tapasi tyttärensä lähes kolmen vuoden tauon jälkeen.

Tilanne on parantunut vuoden takaiseen verrattuna merkittävästi. Välit ex-vaimon kanssa on korjattu ja Eerola pitää tiiviisti yhteyttä tyttäreensä.

– Nyt tämä tuntuu menevän putkeen, sanoo Eerola helpottuneen kuuloisena.

Eerola teki jo kaksi vuotta sitten lakialoitteen, jolla kriminalisoitaisiin lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta. Tämä ehkäisisi tapaukset, joissa lapsen äiti (tai isä) kaappaa lapsen ja vieraannuttaa tämän isästään (äidistään) niin, ettei isällä (äidillä) ole mahdollisuutta tavata lasta saati ryhtyä tämän huoltajaksi.

Vastaavan aloitteen teki myös kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.). Aloitteita käsiteltiin samaan aikaan lakivaliokunnassa.

Lopputulos oli, että valiokunta pyytää oikeusministeriöltä lisäselvityksiä asiassa. Valiokunnan mielestä nykylakia voidaan tulkita niin, että vieraannuttamista ei pääse tapahtumaan.

Eerolan mielestä nykylaki ei riitä.

– Se olisi pieni edistysaskel, mutta ei tarpeeksi. Laissa pitää määritellä, mikä on tahallista vieraannuttamista ja kieltää se. Nyt sitä katsotaan läpi sormien, hän sanoo.

Ruotsissa on voimassa laki, jossa on määritelty lapsen vieraannuttaminen ja kriminalisoitu se.

– Toivon, että Suomi ottaa mallia Ruotsista, Eerola sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)