Verkkouutiset

Psoriaasia potevien valtimot huonossa kunnossa

Psoriaasi-ihosairautta potevien valtimot ovat tuoreen tutkimuksen mukaan yhtä huonossa kunnossa kuin kymmenen vuotta vanhempien kolesteroliongelmaisten, kertoo uutispalvelu Duodecim.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Psoriaasi-ihosairautta potevien valtimot ovat yhtä huonossa kunnossa kuin kymmenen vuotta vanhempien kolesteroliongelmaisten, tuore tutkimus osoittaa. Duodecimin mukaan havainto todennäköisesti selittää, miksi psoriaasia potevat sairastuvat muun muassa sydänkohtauksiin tavallista herkemmin.

Tutkimuksessa sadan psoriaasipotilaan sepelvaltimovaltimot kuvattiin tietokonekerroskuvauksella, ja niitä verrattiin 25 terveen verrokin ja sadan kolesteroliongelmaisen valtimoihin.

Kuvausten perusteella psoriaasia sairastavien sepelvaltimoissa oli rasvakovettumia enemmän kuin terveillä verrokeilla. Sama havaittiin verrattuna kolesteroliongelmaisiin, jotka olivat myös psoriaasipotilaita iäkkäämpiä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin rasvakovettumien kokonaismäärää sekä suuressa repeämisvaarassa olevien kovettumien ja pehmeiden, kalkkiutumattomien kovettumien määriä. Psoriaasi liittyi niihin kaikkiin, mutta joitain eroja kuitenkin ilmeni. Kolesteroliongelmaisiin verrattuna psoriaasia potevilla oli enemmän kalkkiutumattomia kovettumia, mutta yhtä paljon suuren riskin kovettumia.

Tutkijat löysivät myös viitteitä siitä, että psoriaasiin liittyvät valtimomuutokset voivat peruuntua, jos psoriaasia saadaan hillittyä. Tämä havaittiin potilailla, joiden iho-oireita saatiin paikallisesti vähennettyä vuoden mittaisen seurannan aikana.

Samansuuntaisia tuloksia on Duodecimin mukaan saatu muun muassa tutkimuksissa, joissa on selvitetty lääkehoitojen vaikutuksia psoriaasipotilaiden valtimoiden kalkkeutumiseen. Sekä psoriaasi että sydänsairaudet ovat taustaltaan tulehduksellisia, ja todennäköisesti tulehduksen vähentyminen selittää vaikutukset.

Psoriaasi on ihon ja nivelten sairaus, jota sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisista. Iholla se aiheuttaa hilseläiskiä eri puolille kehoa. Nivelissä tauti voi tuntua muun muassa arkuutena ja aamujäykkyytenä.

Uutispalvelu Duodecim

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)