Verkkouutiset

Parkinsonin tauti ja mielenterveysongelmat kulkevat käsi kädessä

Parkinsonin tautiin sairastuvat potevat paljon masennusta, ahdistuneisuushäiriöitä ja muita mielenterveyshäiriötä, uutispalvelu Duodecim kertoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Neurology-lehdessä julkaistujen tulosten mukaan ongelmat myös yleistyvät ajan kuluessa,

Tutkimuksessa 420:aa juuri Parkinson-diagnoosin saanutta potilasta verrattiin 200 terveeseen verrokkiin.

Vertailu osoitti Parkinson-potilaiden potevan verrokkeja enemmän masennusta, uupumusta, apatiaa ja ahdistuneisuushäiriöitä. Vaikka masennus oli yleinen vaiva Parkinson-potilailla, vain joka kolmas masennusta potevista käytti masennuslääkkeitä.

Tulosten perusteella potilaiden apaattisuus ja psykoottiset oireet sekä impulssikontrollin häiriöt ja uneliaisuus myös yleistyivät seurannan kuluessa. Impulssikontrollin häiriöt ja uneliaisuus lisääntyivät tosin vain potilailla, jotka olivat aloittaneet Parkinsonin taudin hoidossa käytettävien dopamiinilääkkeiden käytön.

Tutkijat eivät löytäneet näyttöä muistin tai muiden kognitiivisten mielentoimintojen nopeammasta heikkenemisestä Parkinsonin tautia sairastavilla. Kognitiiviset kyvyt heikkenivät samaa tahtia sekä potilas- että verrokkiryhmässä.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset vahvistavat aiempia havaintoja Parkinson-potilaiden mielenterveysongelmista ja osoittavat monien potilaiden oireilevan jo sairauden alkuvaiheessa.

Parkinsonin tautia sairastaa noin kymmenentuhatta suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–80-vuotiailla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)