Verkkouutiset

Vakavia mielenterveysongelmia potevilla suurentunut sydän- ja verisuonitautien vaara

Sairastumisen seurauksena elinikä lyhenee noin 10–18 vuotta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vakavaa masennusta, skitsofreniaa tai kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevat sairastuvat tavallista todennäköisemmin moniin sydän- ja verisuonitauteihin, laaja meta-analyysitutkimus vahvistaa. Yhdessä muiden seikkojen kanssa tämä johtaa myös noin 10–18 vuotta lyhempään elinikään.

Tutkimuksen tulokset perustuvat poikkeuksellisen laajaan aineistoon, joka koostui yhteensä yli 3,2 miljoonan potilaan ja 113 miljoonan terveen verrokin terveystiedoista.

Tulosten mukaan mielenterveyspotilaat sairastuivat sydän- ja verisuonitauteihin noin puolitoista kertaa todennäköisemmin kuin verrokit. Runsaan kahdeksan vuoden seurannan aikana lähes neljä potilasta sadasta sairastui johonkin sydän- ja verisuonitautiin.

Vakavaa masennusta potevat olivat erityisesti suurentuneessa sepelvaltimotaudin ja skitsofreniaa sairastavat lisäksi aivoverenkiertohäiriöiden ja sydämen vajaatoiminnan vaarassa. Potilaat myös menehtyivät sydän- ja verisuonitauteihin lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin verrokit. Sydän- ja verisuonitaudit olivat yleisiä varsinkin potilailla, jotka käyttivät psykoosilääkkeitä tai olivat ylipainoisia. Sairastumiset olivat myös yleisempiä viimeaikaisissa tutkimuksissa.

Suomessa mielenterveyspotilaat kuolevat 10–20 vuotta nuorempina kuin muu väestö. Aiemmista tutkimuksista tiedetään, etteivät mielenterveysongelmaiset pääse tai hakeudu hoitoon yhtä hyvin kuin muut, minkä lisäksi usein heidän fyysiset vaivansa jäävät mielenterveysongelmien takia hoitohenkilökunnalta huomaamatta. Myös haitalliset ja epäterveelliset elämäntavat sekä psyykenlääkkeiden haittavaikutukset selittävät osan ilmiöstä.

Tutkimus on julkaistu World Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)