Terävä mieli voi ennakoida pitkää elinikää

Muistia ja muita tietoa koskevia mielentoimintoja mittaavat testit voivat kertoa potilaan riskistä menehtyä moniin sairauksiin, kertoo uutispalvelu Duodecim.

  • LKS 19961006 - HELSINKI - VANHUS: Aivojen "vaivaaminen" on tärkeää. Kuva otettu Kontulan vanhustentalossa 8.10.1979. LEHTIKUVA / ARK 19791008 / HANS PAUL

    Vanhustentalossa pelataan shakkia Helsingissä. Arkistokuva vuodelta 1979.

    ()

Muistia ja muita tietoa koskevia mielentoimintoja mittaavat testit voivat Duodecimin mukaan kertoa potilaan riskistä menehtyä moniin sairauksiin.

American Journal of Epidemiology -lehden julkaisemassa tutkimuksessa tämä havaittiin seuraamalla keskimäärin yhdeksän vuoden ajan 11 000 miestä ja naista, jotka olivat tutkimuksen alussa 50–100-vuotiaita.

Osallistujien muistia, tiedonkäsittelykykyjä sekä muita tiedollisia eli kognitiivisia mielentoimintoja mitattiin neljällä eri testillä seurannan alussa.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot testituloksista tietoihin osallistujien kuolleisuudesta, he havaitsivat hyvän kognition liittyvän pienempään riskiin menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään ja hengitysteiden sairauksiin. Yhteyksiä eivät selittäneet erot osallistujien elämäntavoissa tai sosiaalisessa tai taloudellisessa asemassa.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat kognitiivisten testien valaisevan myös laajemmin potilaiden terveydentilaa ja riskiä menehtyä kroonisiin sairauksiin. Tulokset olisi Duodecimin mukaan silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Uutispalvelu Duodecim

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.