Verkkouutiset

Omega-3-rasvat saattavat ehkäistä ALS-tautia

Runsaasti monityydyttymättömiä omega-3-rasvahappoja ravinnostaan saavat saattavat säästyä ALS-lihassairaudelta muita todennäköisemmin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainto on mielenkiintoinen, sillä tällä hetkellä ALS-tautiin ei ole ehkäisykeinoja.

ALS- eli amyotrofinen lateraaliskleroosi on etenevä ja lopulta kuolemaan johtava motoneuronitauti, jota sairastavan lihaksisto vähitellen surkastuu ja rappeutuu. ALS-tautiin sairastuu vuosittain noin 120–150 suomalaista.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat yli miljoonan ihmisen terveystietoihin viidestä suuresta tutkimuksesta, joissa osallistujien ruokavaliot oli selvitetty. Osallistujista 995 sairastui ALS-tautiin seurantojen aikana.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot osallistujien ruokavalioista ja ALS-tapauksista, he huomasivat sairastumiset harvinaisemmiksi osallistujilla, jotka saivat ruokavaliostaan runsaasti omega-3-rasvahappoja. Eniten niitä saavat sairastuivat ALS-tautiin noin kolmanneksen epätodennäköisemmin kuin vähiten omega-3-rasvahappoja saavat.

Yhteys koski alfalinoleenihappoa, jota on etenkin kasviöljyissä, sekä kalaperäisiä omega-3-rasvahappoja. Omega-6-rasvahappojen saanti ei vaikuttanut ALS-riskiin.

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, mutta ne pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa ennen kuin omega-3-rasvojen voi todella sanoa ehkäisevän tai lykkäävän ALS-tautia. Vaikutus on mahdollinen, sillä omegarasvat ovat tarpeen aivoille, ja ne säätelevät mm. tulehduksellisia prosesseja.

Tutkimus julkaistiin Jama Neurology -lehdessä.

Asiasta kertoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)