Yhdysvaltalaistutkijoiden havainto on mielenkiintoinen, sillä tällä hetkellä ALS-tautiin ei ole ehkäisykeinoja.
ALS- eli amyotrofinen lateraaliskleroosi on etenevä ja lopulta kuolemaan johtava motoneuronitauti, jota sairastavan lihaksisto vähitellen surkastuu ja rappeutuu. ALS-tautiin sairastuu vuosittain noin 120–150 suomalaista.
Nyt julkaistut tulokset perustuvat yli miljoonan ihmisen terveystietoihin viidestä suuresta tutkimuksesta, joissa osallistujien ruokavaliot oli selvitetty. Osallistujista 995 sairastui ALS-tautiin seurantojen aikana.
Kun tutkijat yhdistivät tiedot osallistujien ruokavalioista ja ALS-tapauksista, he huomasivat sairastumiset harvinaisemmiksi osallistujilla, jotka saivat ruokavaliostaan runsaasti omega-3-rasvahappoja. Eniten niitä saavat sairastuivat ALS-tautiin noin kolmanneksen epätodennäköisemmin kuin vähiten omega-3-rasvahappoja saavat.
Yhteys koski alfalinoleenihappoa, jota on etenkin kasviöljyissä, sekä kalaperäisiä omega-3-rasvahappoja. Omega-6-rasvahappojen saanti ei vaikuttanut ALS-riskiin.
Yhdysvaltalaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, mutta ne pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa ennen kuin omega-3-rasvojen voi todella sanoa ehkäisevän tai lykkäävän ALS-tautia. Vaikutus on mahdollinen, sillä omegarasvat ovat tarpeen aivoille, ja ne säätelevät mm. tulehduksellisia prosesseja.
Tutkimus julkaistiin Jama Neurology -lehdessä.
Asiasta kertoi Uutispalvelu Duodecim.