Terveysriskit riippuvat siitä miten lihavuus määritellään

Vyötärölihavuus on painoindeksiä parempi iäkkäiden kuolleisuuden ennustaja, kertoo uutispalvelu Duodecim.

  • LKS 20131127  Fysioterapeutti kuntouttaa miestä ORTON-sairaalassa Helsingissä 10. huhtikuuta 2013. ORTON on tuki- ja liikuntaelinsairauksien (tules) tutkimukseen ja hoitoon erikoistunut ortopedinen sairaala. LEHTIKUVA / KIMMO MÄNTYLÄ

    ()

Uutispalvelu Duodecimin mukaan tutkimuksista tiedetään, että liikakilot eivät ole iäkkäille samanlainen terveysriski kuin nuoremmille. Tuore tutkimus tukee uutispalvelun mukaan tätä käsitystä, mutta osoittaa riskien riippuvan siitä, millä tavalla lihavuus määritellään.

Tutkimuksessa painoindeksillä mitattu lihavuus ja ylipaino eivät ennustaneet noin 70-vuotiaiden naisten riskiä menehtyä yksitoistavuotisen seurannan aikana. Tämä havaittiin kaikenikäisillä sekä kaikissa etnisissä ryhmissä. Ainoa poikkeus olivat latinonaiset, joilla lihavuus liittyi suurempaan kuolleisuuteen.

Vaikka painoindeksillä mitattu lihavuus ei liittynyt suurentuneeseen kuolleisuuteen, riski havaittiin suurentuneeksi naisilla, joille oli kertynyt runsaasti rasvaa keskivartaloon ja vyötärölle. Myös alipainoisuus liittyi suurempaan riskiin menehtyä seurannan aikana.

Aiemmat tutkimukset ovat Duodecimin mukaan päätyneet samansuuntaisiin tuloksiin. On myös viitteitä siitä, että pelkän painon sijaan lääkärien olisi hyvä seurata iäkkäiden potilaidensa painon muutoksia. Painon nopea nouseminen tai putoaminen voivat olla merkkejä terveysongelmista, jotka lyhentävät elinikää.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.