Verkkouutiset

Tupakka, vähäinen liikunta ja ylipaino aikaistavat dementiaa ja kuolemaa

Epäterveelliset elintavat voivat australialaistutkimuksen mukaan paitsi lyhentää elinikää myös aikaistaa dementian ja sitä lievempien muistiongelmien alkua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Australialaisten tulosten perusteella tupakointi lyhentää iäkkäiden miesten elinikää noin 4 vuodella ja naisten noin 6 vuodella. Vähäinen liikunta vie arviolta 2,5 ja 3 vuotta ja lihavuus noin 1–2 vuotta.

Välttämällä minkä tahansa näistä kolmesta riskitekijästä voi elää pidempään ja sairastua muistiongelmiin myöhemmin. Välttämällä kaikki kolme riskitekijää muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentyminen alkaa noin 3,5 vuotta myöhemmin, tutkijat arvioivat.

Tutkimuksessa hyödynnettiin iäkkäiden terveyttä ja sairauksia tutkivan DYNOPTA-tutkimusprojektin aineistoja, jotka koostuvat yli 50 000:n 45–103-vuotiaan seurantatiedoista. Tässä tutkimuksessa käytettiin runsaan 8 000 osallistujan tietoja.

Tulokset julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Asiasta kertoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)