Vältä sydämen vajaatoimintaa näiden seitsemän seikan avulla

Tuoreessa tutkimuksessa on selvitetty, miten seitsemän sydämelle hyväksi tiedettyä seikkaa vaikuttavat sydämen vajaatoiminnan riskiin.

  • LKS 20150222 LKS 20140116 - Tutustumiskierros HYKS:in Sydän- ja keuhkokeskukseen Meilahdessa Helsingissä 16. tammikuuta 2014. Kuvassa tehdään sydänleikkauksen aortaläppäleikkaus. LEHTIKUVA Martti Kainulainen

    HYKS:in Sydän- ja keuhkokeskus Meilahdessa Helsingissä

    ()

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan olennaista on muun muassa alentaa verenpainetta ja välttää tupakointia ja ylipainoa, kertoo uutispalvelu Duodecim.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten seitsemän sydämelle hyväksi tiedettyä seikkaa vaikuttavat sydämen vajaatoiminnan riskiin.

Nämä tekijät olivat normaali verenpaine, sopiva kolesteroli- ja glukoositaso, säännöllinen liikunta, terveellinen ruokavalio, laihduttaminen ja tupakoinnin lopettaminen.

Tutkimuksessa 3 200 keskimäärin 59-vuotiasta seurattiin 12 vuoden ajan.

Riski sairastua sydämen vajaatoimintaan pieneni tasaisesti sen mukaan, mitä useampia terveellisiä elämäntapoja henkilö oli omaksunut.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa.

Vaiva on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Duodecimin mukaan kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, mutta yli 80-vuotiaista jo joka kymmenes.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Circulation: Heart Failure -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.