Verkkouutiset

Kohtukuolema suurentaa riskejä myös seuraavassa raskaudessa

Kohtukuolemat ovat tutkijoiden mukaan huomattavasti tavallista yleisempiä naisilla, joiden ensimmäinen raskaus on päättynyt sikiön kuolemaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tiedot käyvät ilmi laajasta meta-analyysitutkimuksesta, jossa yhdistettiin ja analysoitiin 16 aikaisemman tutkimuksen aineistot, kertoo uutispalvelu Duodecim.

Tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä 3,4 miljoonaa naista, joista 25 000:n ensimmäinen raskaus oli päättynyt kohtukuolemaan.

Kohtukuoleman riski osoittautui lähes viisinkertaiseksi naisilla, jotka olivat kokeneet kohtukuoleman ensimmäisessä raskaudessaan. Heidän toisista raskauksistaan 2,5 prosenttia päättyi kohtukuolemaan, kun niin kävi vain puolelle prosentille naisista, joiden ensimmäinen raskaus oli sujunut hyvin.

Riski pieneni hieman, mutta säilyi yhä noin nelinkertaisena senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin naisten ikä, tupakointi ja muita kohtukuoleman riskitekijöitä.

Kohtukuolemasta puhutaan, kun sikiö menehtyy ollessaan yli 22 viikon ikäinen. Näin käy noin viidessä raskaudessa tuhannesta. Aikaisemman kohtukuoleman lisäksi riskitekijöitä ovat mm. äidin korkea ikä, diabetes ja ylipaino, mutta nämä selittävät vain pienen osan tapauksista.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

(Uutispalvelu Duodecim)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)