Verkkouutiset

Tölkki kofeiinijuomaa päivässä ehkä aikaistaa kuukautisten alkamista

Kofeiinijuomat ovat tuoreen tutkimuksen mukaan mahdollisesti yhteydessä varhaiseen kuukautisten alkamiseen, kertoo uutispalvelu Duodecim.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kofeiinipitoisten juomien nauttiminen saattaa tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan aikaistaa tyttöjen kuukautisten alkamista. Yhteys on sitä voimakkaampi mitä enemmän ja useammin kofeiinia nauttii, kertoo uutispalvelu Duodecim.

Tulosten perusteella tölkillinen kofeiinipitoista virvoitusjuomaa päivittäin juotuna liittyi noin 50 prosenttia suurempaan todennäköisyyteen, että tytön kuukautiset alkoivat ennen kuin hän oli täyttänyt yksitoista. Samanlainen yhteys koski keinotekoisesti makeutettuja virvoitusjuomia, mutta ei sokeroituja tai kofeiinittomia juomia.

Analyysissa huomioitiin monia kuukautisten alkamiseen vaikuttavia seikkoja, mutta Duodecimin mukaan on silti mahdollista, että kofeiinijuomien sijaan yhteys selittyy jollain tässä tutkimuksessa huomiotta jääneellä seikalla. Yksi tällainen tekijä on lihavuus, jonka tiedetään aikaistavan kuukautisten alkua.

Suomalaistyttöjen kuukautiset alkavat Duodecimin mukaan keskimäärin kolmentoista vuoden iässä, mutta osalla ensimmäiset kuukautiset voivat tulla jo kymmenenvuotiaana.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)