Verkkouutiset

Kokenut kardiologi tekee paremman pallolaajennuksen

Pallolaajennuspotilaiden ennuste näyttäisi uutispalvelu Duodecimin mukaan riippuvan osittain siitä, miten kokenut heitä hoitava kardiologi on.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokeneiden kardiologien potilaiden kuolleisuus on selvästi vähäisempää kuin vain muutaman pallolaajennuksen vuodessa tekevien, kertoo uutispalvelu Duodecim.

Kiinalaisten tutkimus perustuu kahdentuhannen pallolaajennuspotilaan kolmevuotiseen seurantaan. Potilaiden vasemman sepelvaltimon pallolaajennukset teki 25 kardiologia, joista seitsemän oli hyvin kokeneita. He tekivät 70 prosenttia operaatioista.

Kokeneet kardiologit tekivät keskimäärin 25 pallolaajennusta vuosittain, kun vähemmän kokeneet tekivät vuosittain keskimäärin vain neljä.

Kun tutkijat vertasivat potilaiden kuolleisuutta, kokeneiden kardiologien potilaista 0,6 prosenttia menehtyi kuukauden sisällä toimenpiteestä, kun vähemmän kokeneiden kardiologien potilaista menehtyi 2,1 prosenttia. Kolmen vuoden seurannassa myös sydänperäinen kuolleisuus ja kokonaiskuolleisuus olivat alhaisempia kokeneiden kardiologien potilailla.

Havainnot ovat mielenkiintoisia etenkin, kun kokeneiden kardiologien potilaat olivat suuremmassa riskissä menehtyä pahemman sepelvaltimotaudin ja vaikeamman toimenpiteen takia.

Kiinalaistutkijat suosittavat tulostensa perusteella, että vaikeimmat pallolaajennukset jätettäisiin kokeneiden kardiologien tehtäväksi, kuten usein tehdäänkin. Tärkeää olisi myös turvata kokemuksen kertyminen vähemmän kokeneille ja harvemmin pallolaajennuksia tekeville kardiologeille.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä JACC: Cardiovascular Interventions -lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)