Kala auttaa dementian välttämisessä

Säännöllisesti kalaa syövät näyttäisivät tuoreen kiinalaistutkimuksen mukaan säästyvän dementialta muilta todennäköisemmin, kertoo uutispalvelu Duodecim.

  • LKS 20150721 LKS 20140911  LKS 20140310 Villi lohi myynnissä Helsingissä 10. maaliskuuta 2014. WWF julkisti uuden kalaoppaan maanantaina. LEHTIKUVA Markku Ulander

    Villi lohi jäissä myyntitiskillä.

    ()

Säännöllisesti kalaa syövät näyttäisivät säästyvän dementialta muilta todennäköisemmin, tuore kiinalaistutkimus osoittaa. Riski on sitä pienempi mitä useammin kalaa syö. Havainnot vahvistavat olemassa olevaa tutkimusnäyttöä kalan ja kalarasvojen terveellisyydestä.

Tulosten perusteella Alzheimerin taudin ja muiden dementioiden riski pienenee noin 5–7 prosenttia jokaista viikoittaista kala-annosta kohden. Vielä voimakkaampi yhteys näkyi analyysissa, jossa tarkasteltiin DHA:n eli dokosaheksaeenihapon saantia. Omega-3-rasvahappoihin kuuluvaa DHA:ta on runsaasti kalassa.

Myös riski sairastua Parkinsonin tautiin tai dementiaa lievempään muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymään havaittiin pienemmäksi henkilöillä, jotka saivat ravinnostaan runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Nykytiedon valossa etenkin DHA:non muistin ja aivojen kannalta tärkeä. DHA:ta on aivoissa runsaasti, mutta se vähenee mm. Alzheimerin taudin myötä.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.