Verkkouutiset

Sydänoireet voivat iskeä yllätysjuhlissa

Tuoreen tutkimuksen mukaan myös vahvat ilon hetket voivat laukaista sydänkohtauksen kaltaisen sydänoireen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suru, säikähdys ja vahvat negatiiviset tuntemukset voivat laukaista sydänkohtauksen kaltaisen sydänoireen eli niin sanotun särkyneen sydämen oireyhtymän, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan myös vahvoilla ilon hetkillä voi olla samanlainen vaikutus.

Ilmiö on harvinainen, mutta lääkäreiden olisi tutkijoiden mielestä hyvä tietää sen mahdollisuudesta, kertoo uutispalvelu Duodecim.

Tutkijoiden tulokset perustuvat 1 750 särkyneen sydämen -oireyhtymään sairastuneen rekisteritietoihin. Vajaassa 500 tapauksessa oireet oli liitettävissä tunnistettavaan tunnetilaan.

Potilaista valtaosalla oireet oli laukaissut jokin negatiivinen tunnetila tai järkytys, mutta kahdenkymmenen potilaan oireet ilmaantuivat iloisen, positiivisen tapahtuman jälkeen.

Joidenkin sydänoireet iskivät yllätysjuhlissa tai pojan häissä, toisten oireet laukaisi tieto lapsenlapsen syntymästä. Potilaiden oireet olivat samankaltaisia riippumatta siitä, mikä ne oli laukaissut.

Särkyneen sydämen oireyhtymää kutsutaan virallisemmin takotsubokardiomyopatiaksi tai takotsubo-ilmiöksi. Oireiltaan se muistuttaa sydänkohtausta, mutta verisuonitukkeuman sijaan se johtuu mielenjärkytyksen aiheuttamasta tilapäisestä sydänlihaksen halvaantumisesta.

Kaikki tapaukset eivät kuitenkaan liity stressitilanteisiin. Valtaosa potilaista on 60–80-vuotiaita naisia. Suomessa tapauksia sattuu Duodecimin mukaan noin 250 vuodessa.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)