Verkkouutiset

Juopottelu voi viedä spermasta puhdin pois

Runsaasti alkoholia käyttävät ja itsensä humalaan juovat nuoret miehet saattavat tanskalaistutkimuksen mukaan tietämättään heikentää spermansa laatua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhteys alkaa näkyä jo viisi viikoittaista alkoholiannosta juovilla, mutta voimistuu huomattavasti kulutuksen kasvaessa., kertoo uutispalvelu Duodecim.

Tulokset perustuvat tanskalaistutkimukseen, jossa alkoholinkäytöstä kyseltiin 1 200 kutsuntaterveystarkastuksessa käyneeltä 18–28-vuotiaalta. Miehiltä otettiin myös sperma- ja verinäytteet.

Tutkijat havaitsivat terveiden siittiöiden määrän ja siittiöiden kokonaismäärän laskevan sitä enemmän mitä suurempaa miehen alkoholinkulutus oli. Lisäksi testosteronin pitoisuus oli suurentunut miehillä, jotka olivat käyttäneet runsaasti alkoholia edellisen viikon aikana.

Yhteys oli vahvin miehillä, jotka joivat yli 25 alkoholiannosta viikoittain, mutta voimakkain se oli suurkuluttajilla, jotka joivat yli 40 annosta viikossa. Heidän näytteissään oli kolmanneksen vähemmän siittiöitä kuin 1–5 alkoholiannosta viikossa juovien näytteissä.

Tanskalaisten tutkimus on Duodecimin mukaan tiettävästi ensimmäinen tutkimus, jossa nuorten miesten spermanlaadun ja alkoholinkäytön yhteys on todennettu, mutta tulokset eivät vielä riitä osoittamaan, että sperma heikkenee suoraan alkoholin takia.

Duodecimin mukaan on yhtälailla mahdollista, että paljon alkoholia käyttävät nuoret miehet elävät muutenkin epäterveellisemmin, mikä heikentää spermanlaatua.

Tulokset julkaistiin BMJ Open -lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)