Verkkouutiset

Keski-ikäisen sydänriskitekijät lisäävät dementiaan sairastumisen vaaraa

Yleisimmät sydän- ja verisuonitautien riskitekijät suurentavat tuoreen tutkimuksen mukaan myös riskiä sairastua dementiaan, kertoo uutispalvelu Duodecim.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuoreen tutkimuksen tulokset vahvistavat Duodecimin mukaan näyttöä sydänriskitekijöiden ja muistisairauksien yhteyksistä. Tulosten perusteella dementiariskiä suurentavat diabetes, ylipaino, tupakointi ja korkea verenpaine, mutta myös lievästi kohonnut verenpaine liittyi suurentuneeseen sairastumisriskiin. Lisäksi geneettinen dementia-alttius, korkeampi ikä, tummaihoisuus ja alhainen koulutustaso altistivat sairastumisille.

Tulokset perustuvat 16 000 seurannan alkaessa 44–66-vuotiaan 25-vuotiseen seurantaan, jonka aikana 1 500 osallistujaa sairastui dementiaan. Osallistujien muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja arvioitiin viidesti tutkimuksen aikana.

Nyt tutkitut sydän- ja verisuonitautien riskitekijät ovat pitkälti ehkäistävissä, joten moni potilas voisi hyvin todennäköisesti pienentää dementiariskiään muuttamalla elämäntapojaan terveellisemmiksi keski-iässä. Tämän tutkimuksen perusteella ei kuitenkaan voi sanoa, kuinka suuri vaikutus tällä mahdollisesti on.

Tutkimus julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)