D-vitamiini ei ole ihmelääke kaikkeen vaivaan

D-vitamiinilisistä on toivottu ihmelääkettä melkein vaivaan kuin vaivaan, mutta tutkimustiedon lisääntyessä toiveet ovat usein hiipuneet, kertoo uutispalvelu Duodecim.

  • LKS 20121228 LKS 20121029 LKS 20121026 - D-vitamiinivalmisteita myynnissä helsinkiläisessä apteekissa 26. lokakuuta 2012. D-vitamiinien puutteellisista pitoisuuksista on syntynyt epäselvyyttä, kun Itä-Suomen yliopiston tutkimus osoitti, että osa markkinoilla olevista D-vitamiinivalmisteista ei sisällä luvattua määrää D-vitamiinia. LEHTIKUVA Sari Gustafsson

    D-vitamiinivalmisteita myynnissä helsinkiläisessä apteekissa

    ()

D-vitamiinilisistä on Duodecimin mukaan toivottu ihmelääkettä melkein vaivaan kuin vaivaan, mutta tutkimustiedon lisääntyessä toiveet ovat usein hiipuneet. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan D-vitamiinilisistä ei ole todennäköisesti apua myöskään diabeteksen hoidossa.

Diabetes Care -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin D-vitamiinin vaikutuksia glukoosi- ja insuliiniaineenvaihduntaan. Kokeessa oli yli 40 henkilöä, jotka potivat aikuistyypin diabetesta tai niin sanottua esidiabetesta. Esidiabeteksessa veren glukoosipitoisuus on suurentunut, mutta ei vielä täytä diabeteksen kriteereitä.

Puolet koehenkilöistä sai viikoittain D3-vitamiinia ja puolet lumevalmistetta kahdeksan viikon ajan. D-vitamiinilisiä saaneiden veren D-vitamiinipitoisuudet suurenivat huomattavasti, kuten oli odotettavissa, mutta tämä ei näkynyt lainkaan heidän glukoosi- tai insuliiniaineenvaihdunnassaan Verrattuna lumevalmistetta saaneisiin heidän insuliiniherkkyytensä tai glukoosin sietokykynsä eivät tutkijoiden mukaan parantuneet lainkaan.

Tulokset viittaavat D-vitamiinilisien olevan todennäköisesti tehottomia diabeteksen ja esidiabeteksen hoidossa, mutta tutkimuksen pienen koon vuoksi havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa.

Duodecimin mukaan D-vitamiinin puutos voi kuitenkin altistaa monille sairauksille, minkä takia kaikkien olisi hyvä huolehtia sen riittävästä saannista. Suomalaissuositusten mukaan lasten ja aikuisten D-vitamiinin saanti ruoasta tai vitamiinivalmisteista olisi hyvä olla ainakin 10 mikrogrammaa päivässä.

Uutispalvelu Duodecim

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.