Verkkouutiset

Pitääkö deaktivoitu ase deaktivoida toisenkin kerran?

Eduskunta keskusteli käytöstä poistettujen ampuma-aseiden uudelleentarkistuksista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan täysistunnossa käsiteltiin ampuma-aselain muutosta. Hallintovaliokunnan puheenjohtajan Pirkko Mattilan (ps.) mukaan lakia ehdotetaan muutettavaksi niin, että pysyvästi deaktivoitu ase eli toimintakelvottomaksi tehty aseen osa on mahdollista esittää myös muulle kuin luvan haltijan kotipaikan poliisilaitokselle. Puolustusvoimilta hankittujen deaktivoitujen ampuma-aseiden tulee hänen mukaansa kuitenkin ”täyttää myös ampuma-aselain ja sen nojalla annettujen alemman asteisten säännösten vaatimukset”.

Perussuomalaisten Kari Kulmalan mukaan ”aseiden omistajat ja aseharrastajat ovat erittäin hyviä lypsettäviä. Heitä rangaistaan jatkuvasti maailmalla tapahtuvien terroritekojen johdosta, mutta he eivät luovuta. He jatkavat harrastustaan niin pitkään kuin yhdelläkin harrastajalla on ase ja paikka, missä harrastusta voi turvallisesta harrastaa”.

– Toivoisin, että tällainen aseharrastajien kurmoottaminen jo vähitellen loppuisi. Meidän ei ole aina pakko olla EU:n edessä rähmällään, vaan voimme ajatella asioita myös ihan itsenäisesti. Odotan suurella mielenkiinnolla sitä aikaa, kun lasten leikkiaseet todetaan laittomaksi. Tällä hetkellä ajatuskin siitä tuntuu utopistiselta, mutta varmuudella sekin vielä toteutuu, Kari Kulmala sanoi.

Keskustan Mikko Savolan mukaan deaktivoidulla aseella on ”hyvin tärkeä merkitys muun muassa maanpuolustustahdon ylläpitäjänä, ja se, että meillä on asekeräilijöitä, on myös pala meidän vahvaa historiaamme”.

– Maanpuolustus on meillä se määrittelevä tekijä siinä, minkä takia itselataavien kertatuliaseiden meillä täytyy pysyä myöskin jatkossa erityisesti reserviläisten mutta myös muiden harrastajien käytössä. Sen vuoksi olen hyvin tyytyväinen siitä, että me olemme Suomessa saaneet yksimielisen kannan täältä lähtemään ja puolustaneet sitä EU:n kaikissa pöydissä, mutta paljon meillä on tietysti vielä tehtävää, ja vetoankin tässä myös kaikkiin muihin hallitus- ja eduskuntapuolueisiin, että saamme tämän yhdessä vietyä maaliin eteenpäin, että meillä tämä hyvä harrastus voi jatkua, Mikko Savola sanoi.

Sdp:n Mika Karin mukaan ”ei tässä varmaan kukaan EU:n edessä rähmällään halua olla”. Hänen mukaansa deaktivointijärjestelmän käyttöön oton taustalla ovat Pariisin iskut ”ja vaikkei siellä iskuissa ilmeisesti käytetty deaktivoituja aseita, niin silti nyt halutaan poistaa tämäkin mahdollisuus. Pidän sitä sinänsä hyvänä”.

Perussuomalaisten Reijo Hongisto pohti, että ”jos vanhan lain aikaan deaktivoitu ase, käytetään termiä ’saatetaan markkinoille’, niin voiko tämän vanhan lain aikaan deaktivoidun aseen omistaja luovuttaa sen seuraamuksitta toiselle henkilölle ilman, että se käydään uudestaan tarkistamassa”.

– Jos tällaisia uudelleentarkistuksia joudutaan suorittamaan, niin uskon, että poliisilla riittää kyllä puuhaa näitten aseitten uudelleen tarkistamisessa.

Kari Kulmalan mukaan ”on tiedusteltu tätä asiaa, että jos esimerkiksi yrityksellä on vaikka nyt 500 kappaletta Suomi-konepistooleita deaktivoituna, niin se ei riitä tämän direktiivin mukaan, vaan ne pitää uudelleen deaktivoida. Onhan se nyt aivan järjetöntä, jos puolustusvoimien deaktivointiammattitaitoon ei uskota, vaan tämän jälkeen vielä pitää ase deaktivoida ja siitä tulee ostajalle tai myyjälle kuluja. Ei näin voi olla”.

Kokoomuksen Timo Heinosen mukaan direktiivi luo täysin turhaa byrokratiaa ja lisää jälleen turhia käyntejä poliisin luona.

– Olisi aivan perusteltua, että puolustusvoimien deaktivointitodistus riittäisi jatkossa ja ne voitaisiin välittää tietorekistereihin ja näin tämä deaktivointitodistus tulisi myös rekisteröityä ja tulisivat tietoon näiden aseiden määrätkin Suomessa.

– Maamme ampuma-aselainsäädäntöä on uudistettu viime vuosina itse asiassa lukuisia kertoja. Muutokset on tehty usein hyvinkin nopealla aikataululla ja, voisi sanoa, välillä lähes paniikinomaisesti reagoiden erilaisiin sinänsä erittäinkin valitettaviin tapahtumiin. Jokainen kouluampuminen tai muu ampumatapaus asein on aina vakava asia, ja se pitää vakavasti ottaa — en sitä ole tässä sanomassa, etteikö näin olisi — mutta usein tässä unohdetaan se, että syy on jossain muussa kuin aselainsäädännössämme, Heinonen totesi.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen mukaan esitys on tasapainoisesti laadittu, mutta ”itse olen kyllä hiukan huolestunut siitä, että kyllä tässä edelleen tulee viranomaisillemme lisää tehtäviä, esimerkiksi Poliisihallitukselle tiedotustehtävää niin poliisilaitosten, ase-elinkeinonharjoittajien kuin aseharrastajien suhteen. Samoin myös Tullille annetaan lisää valvontatehtäviä, että deaktivoiduissa aseissa toisesta Euroopan unionin jäsenvaltiosta on asianmukaiset todistukset ja merkinnät”.

Timo Heinonen sanoi, että Suomessa tehdyt tiukennukset ”ovat kohdentuneet kohtuuttoman paljon rehellisiin suomalaisiin metsästäjiin ja reserviläisiin. Heillä on vaade niin tiukka, että jopa yksi rattijuopumus, mikä on törkeä rikos, voi jo vaikuttaa siihen, että se harrastuskin menee sen mukana eli menettää aseluvat. Sen takia nämä kyllä toimivat yleensä, niin kuin sanoin, tilastollisestikin erittäin vastuullisesti”.

– Deaktivoinnista toivoisin, että tällaisten virallisten todistusten esimerkiksi puolustusvoimilta tai muilta jollain tavalla sertifioiduilta deaktivoijilta pitäisi riittää tässä, sillä tiedän, että poliiseilla ei ole tietoa näistä aseista niin paljoa kuin niillä henkilöillä, jotka sen deaktivoinnin ovat tehneet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)