Verkkouutiset

Amerikkalaislehti: Suomi ei ole kyennyt irrottautumaan naapurin jätin mielialavaihteluista

Suomen nykysuhdetta Venäjään esitellään USA:ssa Valion Vantaan tuotantolaitoksen alakulon kautta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Christian Science Monitor (CSM) käsittelee Deja vu in Finland: new Russia-West sanctions war brings back old memories (voimakas tuttuuden tunne Suomessa: uudet Venäjän ja lännen pakotteet tuovat vanhoja muistoja takaisin) -jutussaan Suomen historiaa ja asemaa pakotesodassa.

CSM:n mielestä ”Suomi ei ole koskaan kyennyt irrottautumaan taloudellisesti tai poliittisesti viereisen oven jättiläisen mielialavaihteluista ja saa jo iskuja uudesta kriisistä”.

Julkaisussa esitellään Valion Vantaan ”alakuloista ilmapiiriä” sanktioiden seurauksena. Tuotantolaitoksen vähäpuheisen, pitkän johtajan kerrotaan toivovan, että ”tämä ei kestä liian kauan”.

”Valion ahdinko on tuttua suomalaisille”, CSM kirjoittaa Venäjään/Neuvostoliittoon viitaten. ”Jälleen kerran se (Suomi) on kiskottu idän taloudellisten ja lännen poliittisten yhteyksien väliin”.

Suomettuminen oli julkaisun mukaan Suomen erityisjärjestely kylmän sodan aikana, mutta nyt maa ”ottaa ulkopolitiikan vihjeensä EU:lta”. CSM kertoo itärajan ylittävän kaupan lähes romahtaneen 1990-luvun alussa.

Ulkopoliittisen Instituutin Teija Tiilikainen toteaa julkaisulle, että tuon kokemuksen päätettiin, ettei Suomi enää salli itsensä tulla niin riippuvaiseksi mistään yhdestä maasta. Mutta ”niin isoa naapuria ei voi jättää huomiotta”. Nyt kaupan pysähdys tulee Nokian taantumisen päälle.

Suomen Pankin tutkimuslaitoksen Iikka Korhonen toteaa, että todellisuudessa kauppa Venäjän kanssa laski 14 prosenttia vuosittain jo aiemmin. Ulkoministeriön Markku Keinänen arvelee, että ihmiset ymmärtävät EU:n pakotteet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)