Verkkouutiset

C-hepatiitti ei tartu kosketuksesta, sairastunutta voi halata pelotta

C-hepatiitti tarvitse tarttuakseen verikontaktin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

C-hepatiitti on yleisin virushepatiitti Suomessa. Munuais- ja maksaliiton tiedotteen mukaan tartunnan saaneet kohtaavat usein kohtuuttomia ennakkoluuloja.

– Hepatiittiin sairastuneita ei tarvitse karttaa tartunnan pelossa. C-hepatiittivirus ei tartu pisaratartuntana tai ruokailuvälineiden, lelujen tai saniteettitilojen välityksellä. Sairastunutta voi kätellä tai halata pelotta, muistuttaa järjestösuunnittelija Hilkka Lahti Munuais- ja maksaliitosta.

Vuonna 2015 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 1165 uutta C-hepatiittitartuntaa. Nuorilla, 20–24 -vuotiailla, todettiin eniten C-hepatiittitartuntoja. Kaikkiaan C-hepatiittia sairastaa Suomessa jopa 30 000 ihmistä, osa heistä tietämättään. C-hepatiitti on alkuvaiheessa oireeton.

C-hepatiitti tarvitse tarttuakseen verikontaktin. Sinnikäs virus saattaa säilyä tarttuvana jopa viikon ajan esimerkiksi kuivuneessa veressä. C-hepatiitin voi saada steriloimattomilla välineillä tehdystä tatuoinnista tai lävistyksestä. Se tarttuu myös likaisista neuloista, joita käytetään huumeiden tai lääkkeiden pistämisessä tai esimerkiksi akupunktiohoidossa. Viruksen tarttuminen suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä on harvinaista, mutta mahdollista.

Viruksen saaneista viidesosa paranee ilman hoitoa, mutta valtaosalle kehittyy krooninen C-hepatiitti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)