Charly Salonius-Pasternak: Tilanne muuttui vuoden aikana - Nato ottaa nyt uusia jäseniä

Tutkijan mukaan Naton johto on herännyt Baltian haasteisiin.

  • LKS 20151103 Suomen lippu nostettiin Naton kybervalvontakeskuksen salkoon Tallinnassa Virossa 2. marraskuuta 2015. LEHTIKUVA / TOOMAS TATAR

    Naton kybervalvontakeskuksen lippusalkoja Tallinnassa.

    ()

Ulkopoliittinen instituutti julkaisi maanantaina vanhemman tutkija Charly Salonius-Pasternakin tästä löytyvän katsauksen Ruotsin turvallisuuspolitiikan paradoksi: Ruotsi vannoo sotilaallisen liittoutumattomuuden nimiin, mutta tavoittelee yhä tiiviimpää puolustusyhteistyötä.

Salonius-Pasternak toteaa katsauksessa, että Ruotsin todennäköisyys hakea Naton jäseneksi jo lähivuosien aikana on kasvanut.

Hänen mukaan Natossa on tapahtunut nopea muutos.

– Vaikka julkisuudessa on spekuloitu, että Nato ei olisi välittömästi Krimin valtaamisen jälkeen hyväksynyt uusia jäseniä, tilanne on muuttunut viimeksi kuluneen vuoden aikana. Syy on yksinkertainen: Naton poliittinen ja sotilaallinen johto on herännyt etenkin Latvian, Liettuan ja Viron puolustamisen haasteisiin.

– Simulaatiot ja harjoitukset ovat entisestään selventäneet, että Nato tarvitsee Ruotsin maaperää ja ilmatilaa Baltian maita koskevassa kriisi- tai konfliktitilanteessa. Vastaavasti Ruotsi tarvitsee Nato-jäsenten tukea omaan maanpuolustukseen. Tämän takia monet näkevät Ruotsin reitin Naton jäseneksi olevan taas auki, katsauksessa todetaan.

Charly Salonius-Pasternakin mielestä Ruotsin poliittisella johdolla on Suomen suhteen kaksi vaihtoehtoa.

– Ensimmäinen on yrittää aktivoida entistä suorempi turvallisuuspoliittinen keskustelu Suomen kanssa ja sitä kautta yhdenmukaistaa maiden tavoitteita. Toinen on nk. decoupling-vaihtoehto, jossa Ruotsi irrottaa oman ratkaisunsa Suomen ratkaisusta. Tällöin Ruotsi toteaisi että maan kansalliset turvallisuusintressit vaativat Nato-jäsenyyden hakemista, eikä Suomen kanta saa olla tälle este.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.