Carl Haglund huolissaan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen rahoituksesta

Kansanedustaja Carl Haglund (r.) on tehnyt eduskunnalle kirjallisen kysymyksen Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n valtionavustukseen kohdistuvista supistuksista.

  • LKS 20150418 - Lukiolaisia pystyttämässä telttaa Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) järjestämällä turvakurssilla Santahaminan varuskunnassa Helsingissä 18. huhtikuuta 2015. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

    Lukiolaisia pystyttämässä telttaa Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) järjestämällä turvakurssilla.

    ()

Carl Haglundin mukaan MPK:n valtionavustuksen kehysehdotus vuosille 2017–2020 on vuositasolla noin 40 000 euroa pienempi kuin vuonna 2015. Jos supistukset toteutuvat, MPK joutuu lomautuksiin sekä koulutustarjonnan supistuksiin.

– Esitetyt supistukset vähentäisivät MPK:n maakunnallista läsnäoloa sekä käynnissä olevia koulutuksen kehittämishankkeita jouduttaisiin peruuttamaan. Supistuksilla olisi merkittäviä vaikutuksia myös valtakunnalliseen maanpuolustushenkeen, Haglund toteaa tiedotteessaan.

– Näin yritystaustaisena ihmisenä mietityttää, miten yhdistys voisi suunnitella ja kehittää yhteiskunnalle arvokasta toimintaansa ilman vakaata toimintapohjaa, kertoo MPK:n hallituksen puheenjohtaja Tapio Peltomäki.

MPK koulutti vuonna 2015 lähes 50 000 kansalaista yhteensä noin 1 900 kurssilla. Koulutuksesta 70 prosenttia oli sotilaallisesti painottunutta ja 30 prosenttia kaikille kansalaisille suunnattua varautumis- ja turvallisuuskoulutusta. MPK:n koulutusvuorokausien määrä on kasvanut vuodesta 2008 lähtien 80 prosentilla.

– Jo tällä hetkellä koulutusta ei voidaan tarjota kaikille kursseille pyrkivistä muun muassa nuorison, naisten ja erityisryhmien varautumiskoulutuksessa, Tapio Peltomäki jatkaa.

Carl Haglundin kirjallisen kysymyksen mukaan MPK:n rahoituspohja on koko sen olemassaolon ajan ollut epävakaalla perustalla.

– Yhdistys on tehnyt esityksiä rahoituksensa selkeyttämisestä siten, että puolustushallinto tarkastelisi reserviläisten koulutusta kokonaisuutena, joka koostuu Puolustusvoimien järjestämästä koulutuksesta (noin 18 000 reserviläistä) sekä MPK:n järjestämästä vapaaehtoisesta koulutuksesta (noin 27 000 reserviläistä). Rahoituspohja tulisi sitoa toiminnan pitkäjänteiseksi kehittämiseksi näihin tavoitelukuihin, kysymyksessä todetaan.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.