Verkkouutiset

Eduskunta väitteli budjetista: paljonko teidän aikananne otettiin velkaa?

Keskustan Mauri Pekkarisen mielestä hallitus on "vetänyt kasvun alta maton pois".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunta käsittelee tällä viikolla valtion vuoden 2015 talousarvioesitystä. Maanantaina oli yleiskeskustelun ja muutamien pienempien pääluokkien aika. Tiistaina alkavat eri pääluokkien käsittelyt.

Ryhmäpuheenvuorojen jälkeen puhunut valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) sanoi, että Suomen bruttokansantuote on nyt noin 30 miljardia euroa pienempi kuin mitä se olisi ollut, jos kasvutrendi olisi jatkunut vuodesta 2008 eteenpäin.

– Tässä tilanteessa on kaikkein tärkeintä keskittyä luomaan uutta talouskasvua ja työllisyyttä. Siihen budjetissa on useita elementtejä, Antti Rinne sanoi.

Hänen mukaansa suomalaisten ei kannata vaipua synkistelyyn ja epätoivoon, vaikka ajat ovat vaikeat.

– Meillä on paljon hyviä, tulevaa kasvua ja kehitystä turvaavia toimenpiteitä. Yhteiskuntamme on rankattu monissa suhteissa maailman kilpailukykyisimpien joukkoon. Taloutemme kääntämisessä kasvuun on vielä paljon tehtävää, mutta meillä on kaikki eväät onnistua siinä, Rinne totesi.

Debatissa keskustan Mauri Pekkarinen sanoi, että hallitus on ”vetänyt kasvun alta maton pois”.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz vastasi Pekkarisen tietävän yhtä hyvin kuin hänkin, mitkä ovat Suomen talouden miinuksen syyt.

– Paljonko te otitte velkaa ollessanne ministerinä, edustaja Pekkarinen? Kymmenen miljardia, kymmenen miljardia vuonna 2010. Nykyhallitus on säästänyt kolme miljardia ja sen lisäksi tehnyt tasapainotustoimia verotuksen kautta, Zyskowicz sanoi.

Hänen mukaansa ay-liike tyrmäsi pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja silloisen kokoomusjohtaja Jyrki Kataisen eläkeuudistuksen. Tämän hallituksen aikana sopu on syntynyt.

– Entä toinen rakenneuudistus, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus? Mitä teidän ollessanne hallituksessa siinä tapahtui? Mitä tapahtui sote-uudistukselle viime vaalikaudella? Ei mitään. Nyt on saatu laaja yhteisymmärrys ja asia on menossa eteenpäin, Ben Zyskowicz syytti keskustaa.

Mauri Pekkarinen vastasi, että Lehman Brotherista alkaneen romahduksen jälkeen Vanhasen ja Kiviniemen hallitukset saivat kahtena vuotena Suomen talouden nousuun.

Sdp:n Antti Lindtmanin mukaan porvarihallituksen aikana Mauri Pekkarinen kyllä puhui verotuksen oikeudenmukaisuuden puolesta ”mutta toimet olivat aivan päinvastaisia”.

– Onkin herttaista, että juuri nyt neljä kuukautta ennen vaaleja, keskusta on tullut sosialidemokraattien linjoille. Toivottavasti tässä asiassa lupaukset pitävät toisin kuin näissä kuntalinjauksissa, Antti Lindtman sanoi.

Hän arveli budjettikeskustelun karsineen katteettomia lupauksia.

– Toivoisi vain että loppuisi se suomalaisen duunarin kurittaminen.

Vihreiden Johanna Karimäki toivoi yrittäjien kuuntelemista.

– He parhaiten tietävät, mitä toimenpiteitä tarvitaan, mitä rakenteellisia uudistuksia, jotta työllistämisen riskiä voidaan madaltaa, Karimäki sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)