Verkkouutiset

Entä jos britit jättävät EU:n? Jatkosta kärjekkäät näkemykset Kultarannassa

Teija Tiilikainen ja Risto E. J. Penttilä ovat eri mieltä siitä, miten Brexitiin tulisi suhtautua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britannian mahdollinen ero Euroopan unionista eli niin sanottu Brexit toi Kultaranta-keskustelujen toisessa paneelissa esiin kärjekkäät näkemykset siitä, miten britteihin tulisi jatkossa suhtautua. Britannia järjestää asiaa koskevan kansanäänestyksen torstaina.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä kysyi, ”oletteko samaa mieltä kanssani, että Suomen hallituksen pitää Brexitin tullessa pidättäytyä kaikesta rankaisupolitiikasta ja ajaa EU:ssa mahdollisimman liberaalia, Britannialle myönteistä ratkaisua?”.

Penttilä jatkoi edelleen puntaroiden:

– Ja vaihtoehto kaksi, jos Brexitiä ei tule, Suomen hallituksen pitää ajaa reformia eli mennä itse asiassa takaisin sinne, mitä (David) Cameron ehdotti, että koko EU pitää laittaa uusiksi. Ovatko nämä linjaukset mielestänne sellaisia, joiden kanssa voitte elää?

Paneelissa istunut Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen totesi suoraan olevansa kummastakin Penttilän linjauksesta ”eri mieltä”.

– Jos Brexit toteutuu, hyvin liberaalin linjan omaksuminen siihen, miten Britannian asemaan jatkossa suhtaudutaan, on ongelmallinen, koska se ikävä kyllä lähettää kannustavaa viestiä niille poliittisille ryhmille, jotka Euroopassa tätä vaihtoehtoa (EU:sta eroa) miettivät, Tiilikainen perusteli.

Tiilikaisen mielestä Brexitin toteutuessa on tärkeää tasapainoilla juuri tämän asian kanssa.

– Britannia on tietyllä tapaa erityistapaus, mutta se testaa myös rajoja liittyen järjestelmästä irtautumiseen. Sellaisen mielikuvan luominen, että tämä (EU:sta ero) on kovin helppoa ja vaivatonta ja sen jälkeen voidaan neuvotella yhä jonkinlainen erityisasema, sen viestin lähettäminen ei ole hyväksi Euroopan unionille.

Tiilikainen ei myöskään innostu suuresta reformista tilanteessa, jossa britit äänestävät ”kyllä”.

– Pidän suhteellisen hankalana sellaista suurta uudistumiskierrosta tilanteessa, jossa on olemassa akuutteja ongelmia ja jo hiukan orastavia jakolinjoja EU:n sisällä.

”Aivan hirvittävä virhe”

Kansanedustaja Pertti Salolainen (kok.) kuvaili brittien ratkaisua ”aivan fundamendaaliseksi” liittyen Euroopan tulevaisuuteen.

Salolainen oli selvästi tuohtunut brittien tulevasta kansanäänestyksestä:

– Tämä kansanäänestys on aivan hirvittävä virhe. Se on globaali virhe ja sillä helposti tuhotaan tämä Euroopan rauhanprojekti. Ihmettelen, että britit, jotka ovat kärsineet kahdessa maailmansodassa rajusti, ovat tässä nyt kärkiryhmässä hajottamassa Euroopan unionia, Suomen suurlähettiläänä Lontoossa 1996–2004 toiminut Salolainen totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)