Verkkouutiset

Suomalaiset myönteisiä biopankkitutkimukselle

Helsingin Urologisen Biopankin kokemukset vahvistavat käsitystä suomalaisten positiivisesta suhtautumisesta lääketieteelliseen tutkimukseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

HUB-biopankkiin on neljässä vuodessa talletettu yli 27 000 näytettä lähes 2 200 eri potilaasta. Yli 99 prosenttia lähestytyistä urologisista potilaista on antanut biopankkisuostumuksen.

Suomeen on muutaman viime vuoden aikana perustettu useita biopankkeja. Helsingin Urologinen Biopankki (HUB) aloitti toimintansa ensimmäisten joukossa.

HUB-biopankki keskittyy urologisiin sairauksiin ja tallettaa tällaisia sairauksia sairastavien potilaiden näytteitä ja tietoja. Suurin osa biopankin näytteistä on peräisin urologisia syöpiä, kuten eturauhassyöpää, sairastavilta potilailta. Näytekokoelman tarkoituksena on edistää urologisten sairauksien lääketieteellistä tutkimusta sekä parantaa potilaiden diagnostiikkaa ja hoitoa.

Vuosien 2012–2015 aikana HYKS urologian klinikan lääkärit ovat pyytäneet lähes 2 200 potilaalta suostumusta biopankkitutkimukseen osallistumiseen. Heistä lähes jokainen on kokenut tutkimukseen osallistumisen tärkeäksi ja antanut luvan veri- virtsa- ja kudosnäytteidensä ja sairauteensa liittyvien tietojen hyödyntämiseen lääketieteellisessä tutkimuksessa.

– Olemme onnistuneesti pystyneet upottamaan sekä suostumusten pyytämisen että erilaisten näytteiden keräämisen osaksi sairaalan kliinisiä normaalirutiineja, mikä on osaltaan varmasti johtanut näin korkeaan osallistumisprosenttiin, kertoo HUB-biopankista vastaava osastonylilääkäri Antti Rannikko HYKS:n urologian klinikalta.

– Erityisen arvokkaan HUB-biopankin näytekokoelmista tekee se, että samoilta potilailta on kerätty näytteitä sairauden monessa eri vaiheessa. Ensimmäiset näytteet ovat diagnosointihetkeltä, lisäksi leikkauksen yhteydessä ja seurantakäynneillä on otettu uusia näytteitä, hän jatkaa.

HUB-biopankissa on kehitetty menetelmiä ja prosesseja, jotka tekevät mahdolliseksi korkealaatuisten näytteiden tallentamisen. Neljän vuoden aikana HUB-biopankkiin on kerätty yli 27 000 näytettä. Koska jokainen näyte jaetaan pienempiin eriin, Meilahden kampuksen syväjääpakastimissa on tallessa jo noin 135 000 näyteputkea.

HUB perustettiin Tekesin myöntämän merkittävän nelivuotisen rahoituksen turvin Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän (HUS) yhteisenä hankkeena.

Tulevaisuudessa HUB-biopankin kokoelmat siirtyvät osaksi keväällä perustettua Helsingin Biopankkia. Näytekeräystä pyritään jatkamaan Helsingin Biopankin ja HYKS urologian klinikan yhteisillä resursseilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)