Verkkouutiset

Työpaikkailmoituksissa syrjiviä vaatimuksia kielitaidosta, kansalaisuudesta ja iästä

Työsuojeluviranomaisen tekemässä touko-kesäkuisessa työpaikkailmoitusten valvonnassa löytyi syrjiviä ilmoituksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Etelä-Suomessa tehdyssä valvonnassa 60 ilmoituksessa oli hakukriteereinä perusteita, joiden voidaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan katsoa olevan syrjiviä.

Useimmissa näistä hakijalta edellytettiin Suomen kansalaisuutta, suomea äidinkielenä tai tiettyä ikää ilman, että tähän oli hyväksyttävää työstä johtuvaa perustetta.

Syrjivissä työpaikkailmoituksissa oli esimerkiksi vaadittu lakimieheltä suomea äidinkielenä, kuorma-autokuskilta erinomaista suomen kielen taitoa, siivoojalta Suomen kansalaisuutta ja kuljettajalta vähintään 23 vuoden ikää.

Aluehallintovirasto lähetti syrjivän työpaikkailmoituksen tehneille työnantajille selvityspyynnön. Vain kahdella heistä oli osoittaa asettamalleen hakukriteerille hyväksyttävä peruste. Muille työnantajille annettiin asiasta toimintaohje.

Suurin osa työnantajista myönsi, että heillä ei ole kyseiselle hakukriteerille hyväksyttävää perustetta. Osa vetosi tietämättömyyteen lain määräyksistä tai siihen, että joku muu oli laatinut ilmoituksen.

– Työnantaja kuitenkin vastaa aina työpaikkailmoituksen sisällöstä riippumatta siitä, kuka sen on laatinut, Aluehallintovirasto huomauttaa.

Syrjivä työpaikkailmoittelu on kielletty yhdenvertaisuuslaissa. Lain mukaan ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)