Verkkouutiset

Koulu karsi viisi juoksukilpailuun – mutta viraston mukaan oppilaita ei saa kohdella eriarvoisesti

Kansanedustaja ihmettelee aluehallintoviraston päätöstä oppilaiden tasa-arvoisuudesta juoksukilpailussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) kertoo blogissaan aluehallintovirastosta, jonka sivistystoimen yksikön mukaan vaasalainen Vikinga Skolan kohteli oppilaitaan eriarvoisesti.

Koulu oli päättänyt lähettää viestijuoksutapahtumaan karsinnan kautta valitut viisi oppilasta. Yhden neljäsluokkalaisen pojan vanhemmat valittivat aluehallintovirastoon todeten, että ”huonojen ja hyvien oppilaiden erottelu on eriarvoistavaa”.

Aluehallintovirasto antoi kantelusta päätöksen, jonka mukaan koulu ei olisi saanut kohdella samalla vuosikurssilla opiskelevia oppilaita eriarvoisesti. Kaikkien olisi pitänyt päästä mukaan.

– Virkamiehen mukaan nimittäin jos ainoastaan kilpailevat oppilaat saavat lähteä tapahtumiin, voi näennäisesti neutraali karsintamenettely käytännössä johtaa siihen, ettei fyysisiltä lähtökohdiltaan heikommille oppilaille anneta mahdollisuutta osallistua koulun toimintaan, Timo Heinonen kirjoittaa.

Heinonen viittaa myös aluehallintoviraston lakimiehen Thomas Sundellin lausuntoon Ilta-Sanomissa. Sen mukaan tarkoitus oli tarkoitus luoda linjaus sille miten jatkossa kaikkialla tulee toimia. Lakimiehen mukaan ”lähtökohtana pitää olla se, että kaikki oppilaat saavat samalla tavalla osallistua koulun toimintaan, olivatpa he sitten nopeita tai hitaita”.

– Linjaus on erikoinen ja laittaa pitkän ja hyvin toimineen perinteen kyseenalaiseksi. Kouluissa on, varmaankin koko koulujärjestelmämme ajan, ollut erilaisia kilpailuja niin urheilussa kuin musiikissa ja muussakin taiteessa. Kaikki ovat aina saaneet osallistua toimintaan omassa koulussa ja sitten osa on lähetetty edustamaan koulua vaikkapa oman kunnan koulujen välisiin kilpailuihin, maakunnallisiin taidetapahtumiin tai jopa valtakunnallisiin kilpailuihin, Heinonen toteaa.

Kansanedustaja toivoo opetushallituksen ja OAJ:n ottavan asiaan kantaa.

– On todella valitettavaa jos koulumme eivät enää jatkossa voi antaa eri asioissa lahjakkaille lapsille ja nuorille mahdollisuutta myös päästä edustamaan koulua erilaisiin tapahtumiin. Koko luokan vieminen tapahtumiin ei onnistu taloudellisesti, eikä monissa kulttuuritapahtumissa se edes tilallisesti ole mahdollista.

Hän ihmettelee ”pitääkö jokaisen päästä koulun salibandyjoukkueeseen ja koulubändin rumpaliksi”.

Avijohtaja Minna Karhunen toteaa päätöksestä Facebookissa, että ”kaikkea mitä virastoissamme tehdään, ei ole aina helppoa perustella ulospäin. Tämä sosiaalisessakin mediassa levinnyt kanteluratkaisu on sellainen. Aluehallintovirastojen kannalta asia on selkeä. Koulujen toiminnasta on lakiin perustuva oikeus kannella ja aluehallintovirastoilla on velvollisuus käsitellä kantelut. Tässä ratkaisu perustui koulun omaan toimintasuunnitelmaan”.

Karhunen kysyy kuitenkin ”pitääkö oikeasti ihan kaikesta saada kannella tai valittaa? Viranomaisella riittää tehtävää aidosti ja oikeasti isojen ongelmien kanssa. Tässä ei minun mielestäni ollut kyse sellaisesta. Mutta korostan, kyse on minun mielipiteestäni. Ei viraston”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)