Verkkouutiset

HS: Uuden auton arvon nopea aleneminen todistettiin

Uusi auto ei Suomessa ole taloudellisesti järkevä ostos.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin Sanomat uutisoi data-analyytikko Niina Matikaisen gradututkielmasta. Siinä etsittiin todisteita väitteelle, että auton arvo alenee todella paljon uutena – yleisen sanonnan mukaan jo kaupasta ulos ajaessa.

Matikainen todisti tilastotieteen keinoin, että mitä enemmän autossa on kilometrejä, sitä hitaammin sen arvo laskee. Eli mitä pidempään ajetulla autolla ajaa, sitä vähemmän kärsii auton arvonalenemisesta. Eli mitä uudemmalla autolla ajaa, sitä enemmän menettää auton arvonalenemisen muodossa.

Data-analyysissa etsittiin suuresta tietomäärästä tiettyjen muuttujien avulla lainalaisuuksia. Aineistona olivat Autotalli.com-sivuston viimevuotiset 34 000 käytettyjen autojen myynti-ilmoitusta.

Tulokseksi saatiin, että auton arvo alenee ensimmäisinä vuosina jyrkästi. Eniten arvo laskee, kun auto on melko uusi: aleneminen on aluksi noin kymmenen prosenttia vuodessa. Yli viisi vuotta vanhojen autojen arvo alenee vuodessa vain noin seitsemän prosenttia.

Kun tietty määrä kilometrejä tulee täyteen, eivät lisäkilometrit enää juuri vaikuta auton arvoon. Auton arvo laskee jyrkästi 200 000 kilometriin asti, on selkeää mutta maltillista 400 000 kilometriin asti ja sen jälkeen lähes pysähtyy.

”Tulkitsen, että on taloudellisesti järkevää ajaa se auto niin loppuun kuin mahdollista, jos korjauskulut vain pysyvät aisoissa”, Niina Matikainen sanoo HS:ssa.

Huoltoja, korjauksia ja muita ei ollut mukana laskelmassa. Myös autojen merkit vaikuttavat paljon asiaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)