Verkkouutiset

Kokoomuksen Arto Satonen: SAK:n laitettava rivit suoriksi

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen vetoaa osapuoliin, jotta yhteiskuntasopimusneuvotteluihin vielä palattaisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Toivon, että sopimus syntyy. Nyt varmasti aika kriittistä on se, mitä SAK:n työvaliokunta omalta osaltaan sunnuntaina päättää, Arto Satonen sanoo Verkkouutisille.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly on kutsunut sunnuntaille järjestön työvaliokunnan koolle päättämään yhteiskuntasopimusneuvotteluiden jatkosta. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti irtisanoutuvansa yhteiskuntasopimuksesta lopullisesti torstaina. Tämän tulkittiin aiheuttavan ison esteen yhteiskuntasopimuksen toteutumiselle.

– Jos AKT on ulkopuolella, se on erittäin huono asia siksi, että meidän vienti ja tuonti ovat varsinkin satamien toiminnan varassa. Kyllä työrauha pitää tietysti olla myös satamissa, Satonen sanoo.

Hän huomauttaa, että yhteiskuntasopimuksen on oltava riittävän kattava.

– Minusta SAK:lla on omalta osaltaan näytön paikka laittaa omat rivit suoriksi, jotta sopimuksesta saadaan kattava.

Hallituksen tavoitteena on, että kustannuskilpailukyky keskeisimpiin kilpailijamaihin nähden kuroutuu umpeen viiden prosentin suorien toimien lisäksi palkkamaltilla, jonka vaikutus olisi niin ikään viisi prosenttia. Tätä on kutsuttu 5+5-malliksi. Satonen huomauttaa, että palkkaratkaisukysymys on joka tapauksessa liittojen kesken sovittava asia.

– Toivon kaikilta osapuolilta malttia, että kokonaisratkaisu saataisiin aikaiseksi. 5+5 on kaiken A ja O, Satonen sanoo.

Hallitus on Satosen mukaan edelleen valmis toteuttamaan viiden prosentin kustannuskilpailukykyä parantavat toimet lainsäädäntöteitse, mikäli yhteiskuntasopimus kariutuu.

– Ilman muuta hallitus pitää kiinni päätöksistään. Lainvalmistelu on käynnissä ja esitykset yhteiskuntasopimuksen korvaavista toimista on tulossa eduskuntaan ja totta kai niitä viedään sitten eteenpäin – ja totta kai myös muita hallitusohjelmaan kirjattuja työelämäasioita kuten paikallista sopimista, Satonen sanoo.

Paikallisen sopimisen edistäminen on Satosen mukaan edennyt, mutta vielä ei ole tiedossa tarkkaa päivämäärää sille, milloin hallitus kertoo oman näkemyksensä asiasta.

– Olennaista on se, että siinä päästään merkittävällä tavalla eteenpäin, koska paikallinen sopiminen on kuitenkin pitkässä juoksussa kilpailukyvyn ja hallituksen työllisyystavoitteen kannalta todella tärkeä asia.

Hallitusohjelman tavoitteena on 72 prosentin työllisyysaste. Satonen huomauttaa, että kaikkien hallitusohjelmaan kirjattujen tavoitteiden pitää toteutua, jotta kustannuskilpailukyky paranisi riittävästi työllisyysasteen nostamiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)