Arkkipiispa MTV:lle: Kirkko suojelee paperittomiksi jääviä turvapaikanhakijoita

Arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan kirkko on varautunut suojelemaan turvapaikanhakijoita, jotka saavat kielteisen turvapaikkapäätöksen.

  • LKS 20150602 Arkkipiispa Kari Mäkisen perustaman köyhyysryhmän esitys tulevaan hallitusohjelmaan julkistettiin Helsingin Diakonissalaitoksen Aurora-salissa 10. maaliskuuta 2015.

    Kari Mäkinen.

    ()

Arkkipiispa Kari Mäkinen kertoo MTV:lle, että kirkossa on varauduttu kielteisiin päätöksiin, joita monet turvapaikanhakijat tämän vuoden aikana saavat. Kielteiset päätökset voivat johtaa siihen, että paperittomiksi jääneet turvapaikanhakijat katoavat viranomaisten ulottuvilta ja hakevat turvaa seurakunnista.

– Tilanteesta on keskusteltu. Kirkon ovet eivät ole kiinni, Mäkinen sanoo.

Mäkisen mukaan kirkon tehtävä on rakentaa rauhaa kristittyjen ja muslimien välillä viholliskuvien luomisen sijaan.

– On luonnollista, että viime päivienkin tapahtumat Brysselissä herättävät pelkoa ja epävarmuutta. Kukaan meistä ei ole pelkästään kulttuurinsa ja uskontonsa edustaja. Meillä kaikille on omat toiveemme ja unelmamme – ja pelkomme, Mäkinen sanoo. Hänen mukaansa pelko ei poistu käskemällä tai kostamalla.

Pääministeri Juha Sipilä on pyytänyt kirkon johtajia osallistumaan Suomen taloustalkoisiin palkanalennuksin. Mäkinen haluaa yhteiskunnan rakentuvan verotuksen, ei hyväntekeväisyyden varaan, ja on valmis maksamaan palkastaan nykyistä enemmän veroa. Kirkon ei Mäkisen mukaan tarvitse olla samaa mieltä päättäjien kanssa.

– Kirkon odotetaan osallistuvan yhteiskunnalliseen keskusteluun, mutta eihän tarkoita sitä, että ollaan odottajan kanssa samaa mieltä, hän sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.