Verkkouutiset

Suomalaiset selvästi aiempaa varovaisempia rahankäytössään – näkyy jo ruokakaupoissakin

Joka neljäs suomalainen on vähentänyt rahankäyttöään viimeisen puolen vuoden aikana. Tämä näkyy esimerkiksi siten, että yhä useampi tarkkailee ruoan hintaa kauppareissuillaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pienten ostosten lisäksi jäissä ovat nyt myös isommat hankinnat, sillä ennätysmäärä kotitalouksia on laittanut asunnonostoaikeet jäihin, ilmenee LähiTapiolan arjen katsauksesta.

Arjen katsauksen tulosten mukaan 35 prosenttia suomalaisista kotitalouksista ilmoittaa taloutensa ostovoiman heikentyneen viimeisen vuoden aikana.

Ostovoiman heikkenemisen lisäksi joka neljäs sanoo vähentäneensä rahankäyttöään viimeisen puolen vuoden aikana. Tulojen pieneneminen on nyt suurin syy rahankäytön vähentämiselle.

Eniten kulutuksen vähentäminen on kohdistunut vaatteisiin ja huvituksiin. Harrastuksista ei juurikaan tingitä.

Myös kauppareissuilla ollaan nyt entistä tarkempia. Tutkimuksen mukaan joka toinen sanookin kiinnittävänsä aiempaa enemmän huomiota ruoan hintaan.

Epävarma taloustilanne heijastuu myös ihmisten jokapäiväisiin ajatuksiin. Rahankäyttöään vähentäneistä reilusti yli puolet kertoo miettivänsä raha-asioitaan päivittäin.

– Nyt on meneillään neljäs peräkkäinen vuosi, kun toteutunut talouskehitys jää selvästi odotuksia heikommaksi, eikä merkkejä ratkaisevasta käänteestä parempaan ole edelleenkään nähty. Kuluttajat ovat ilmeisesti tulleet aiempaa tietoisemmiksi talousongelmien rakenteellisesta luonteesta, joka vaatii rohkeita ratkaisuja ja kipeitä päätöksiä sekä yritysjohtajilta että poliitikoilta, ekonomisti Timo Vesala LähiTapiolasta tulkitsee.

Talouden yleinen epävarmuus näkyy myös asuntomarkkinoilla. Moni kuluttaja on laittanutkin tässä tilanteessa isommat hankinnat täysin jäihin.

Tutkimuksen mukaan 80 prosenttia suomalaisista ei ole aikeissa ostaa tai vaihtaa asuntoa. Vain kolme prosenttia suomalaista ilmoittaa olevansa ostamassa asuntoa. Tulos on usean vuoden mittausjakson alhaisin.

Työllisyystilanne nähdään ehkä jopa liian optimistisena

Kun suomalaisilta tiedusteltiin heidän odotuksiaan oman työllisyystilanteensa suhteen, tilanne on hyvin jakautunut.

Vajaa viidennes uskoo työllisyystilanteessa heikkenevän, kun taas 17 prosenttia odottaa sen parantuvan. Vastaajista 58 prosenttia odottaa tilanteen pysyvän ennallaan lähivuosien aikana.

Ekonomisti Vesalan mielestä työllisyystilanteen näkymistä vastaajat ovat jopa yllättävän optimistisia.

– Finanssikriisin jälkeen Suomi on menettänyt paljon teollisia, korkean tuottavuuden työpaikkoja. Lisäksi esimerkiksi julkisen sektorin tuottavuusohjelma on vasta alussa ja tulemme oletettavasti näkemään jatkossa vielä lisää julkisen sektorin irtisanomisia, Vesala arvelee.

LähiTapiola teetti arjen katsausta varten tutkimukset Taloustutkimuksella ja YouGovilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)