Verkkouutiset

IS: Arhinmäen ”stybb” ei johtunut Movember-viiksistä

Vasemmistoliiton puheenjohtajan ääntämisongelma ei puheterapeutin mukaan ollut seurausta hänen viiksistään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki kutsui kokoomuksen Alexander Stubbia Ylen Vaalien välissä -tentissä läpi ohjelman nimellä ”Stybb”. Miksi?

Ilta-Sanomat kiinnittää huomiota siihen, että Paavo Arhinmäellä on uudet viikset Movember-kuukauden kunniaksi. IS kysyikin puheterapeutti Heta Piirrolta, voiko viiksien paino vaikuttaa u- ja y-kirjainten ääntämiseen.

– Ei voi. Puhe-elimistön lihaksissa on sen verran voimaa, että mikäli suun alueen lihaksisto on riittävän voimakas, kyllä se kasvatettujen viiksien voiman voittaa, puheterapeutti vastaa.

Hänen mukaansa esimerkiksi suun haava tai rakko voi tietysti saada aikaan sen, että ihminen alkaa välttää erilaisia aistimuksia ja muuttaa artikulaatiotaan.

– Mutta ei voi sanoa, että viikset aiheuttaisivat sitä.

Puheterapeutin mukaan on vaikea muuttaa ääntämystä, jos ei itse huomaa virhettä. Ennallistaminen olisi helpompaa, jos kuulisi nauhalta itsensä sanovan ”stybb” kymmeniä kertoja.

Jos aikuisella uu muuttuu yyksi, siitä on helppo päästä eroon?

– Kyllä, enkä usko, että tässä on kyse mistään vakavasta asiasta. En usko, että se johtuu viiksistä, vaan henkilön omasta halusta, muutenhan Movember-kaudella olisi useampikin uu muuttunut yyksi, puheterapeutti Heta Piirto arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)