Verkkouutiset

”Kuulkaa te kaikki – Suomessa SAA hyödyntää lain vastaisesti hankittuja todisteita”

Anonyymi todistelu ja mahdollisuus käyttää laittomastikin saatuja todisteita ovat pian Suomen laissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan ensimmäisessä käsittelyssä hyväksyttiin torstaina muutokset oikeudenkäymiskaareen ja todisteluun yleisissä tuomioistuimissa.

Kokoomuksen Kari Tolvasen mukaan valiokunta teki hyvän työn rukatessaan hallituksen esitystä, jota jo itsessään hän sanoi todella merkittäväksi.

– Tämä on todella hyvää lainsäädäntöä. Tämä nimenomaan parantaa todistajien ja rikosten uhrien asemaa, Kari Tolvanen sanoi.

Hän iloitsi merkittävimpänä asiakohtana pitämästään anonyymista todistelusta.

– Se on nyt laissa! Muistan kun kymmenkunta vuotta sitten ehdotin tätä, kun näimme käytännön ongelmia tässä asiassa, niin sanottiin että eihän tällaista voi meillä – se on kaikkien ihmisoikeussopimusten vastainen ja vaarantaa oikeusturvaa, Tolvanen totesi.

– No, kenen oikeusturvaa se muka vaarantaa? En minä tiedä, mutta joku sanoi, että ainakin rikollisten. Minun mielestäni se ei vaaranna kenenkään oikeusturvaa.

Kari Tolvanen toivoi, että kymmenen vuoden päästä saadaan myös anonyymit asianomistajat.

– Koska onhan se täysin käsittämätöntä, että jos joku tekee elävässä elämässä Töölönlahden luona puskaraiskauksen, niin miksi ihmeessä hänen täytyy saada tämän naisen nimitiedot itselleen?

”Nyt on ilo ilmoittaa”

Kokoomuksen Ben Zyskowicz riemuitsi hallituksen esityksestä muutetusta kohdasta, joka koski laittomasti hankittujen todisteiden käyttämistä. Se olisi hänen mukaansa tarkoittanut, ettei esimerkiksi pankkivirkailijan Liechensteinista laittomasti saamia todisteita voitaisi käyttää konnia vastaan tai jos huumerikolliset saataisiin kiinni laittomalla jäljityslaitteella, ei saatua huume-erää voitaisi käyttää todisteena.

– Eikö oleellisinta ole se, että ne jotka rikoksia ovat tehneet, saadaan rikoksesta vastuuseen, Ben Zyskowicz sanoi.

– Jos poliisi tekee väärin, rangaistakoon poliisia siitä. …Mutta jos poliisi on toiminut virheellisesti, pitääkö sen takia konnan saada juosta vapaana? Ei pidä.

Zyskowicz oli lähetekeskustelussa pyytänyt muuttamaan tätä lakiesityksen kohtaa.

– Herra puhemies! Nyt minulla on ilo ilmoittaa, että olen hyvin tyytyväinen lakivaliokunnan työskentelyyn. Valiokunta kirjoitti kohdan uusiksi niin, että saa hyödyntää lainvastaisesti hankittuja todisteita, kunhan ei vaaranneta oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutumista, Zyskowicz kiitti.

– Eli lausun täältä eduskunnan pöntöstä, että kuulkaa te kaikki ihmisoikeusjuristit ja rikosasianajajat, kaikki markkufredmanit ja kariuotit – Suomessa SAA hyödyntää lain vastaisesti hankittuja todisteita! Eikä teidän kannata enää yrittää tällä perusteella saada tuomioistuinta johonkin muuhun ratkaisuun kuin mihin aineellinen sisältö antaisi aihetta päätyä!

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)