Verkkouutiset

”Ihmiset pakotetaan ottamaan asunto, jota ei palkkatyöllä pysty maksamaan”

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anna Viita on huolissaan asumisen jatkuvasta kallistumisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

PTT:n tiistaina julkistama tutkimus alueellisten asuntomarkkinoiden kehityksestä nostaa Anne Viidan mukaan selkeästi esiin tämän päivän ongelmat asuntomarkkinoilla.

Tutkimuksen mukaan vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat jatkavat edelleen nousuaan ja kallistuvat 2 prosenttia tänä vuonna. ARA-asuntojen vuokrat nousevat 3 prosenttia.

– Tutkimus tuo esiin, että ihmiset ovat pakotettuja ottamaan asunnon, jota ei tavallisella palkkatyöllä pysty maksamaan. Samaan aikaan vuokra-asuntoja ei ole riittävästi ja vuokrat kallistuvat nopeammin kuin yleiset elinkustannukset. Lisäksi heikkenevä taloustilanne aiheuttaa sen, että pienituloisimpien ihmisten elämä hankaloituu monella tavalla, sanoo Viita.

Hän on huolissaan yhteiskunnallisesta tilanteesta, jossa tavallisten palkansaajien olosuhteita kiristetään koko ajan ja toisaalta vaaditaan ihmisiä kuluttamaan enemmän.

– Yhtälö on pitkällä tähtäimellä kestämätön, Viita summaa.

Hän huomauttaa, että jo nyt ihmiset joutuvat käyttämään jopa kulutusluottoja normaalien elinkustannusten kattamiseen. Viita korostaa, että kiristyvät elinolot ja eriarvoisuuden tunne johtaa helposti yhteiskuntamoraalin kuten veronmaksuhalukkuuden rapautumiseen.

Asuntopolitiikka pitäisi nähdä osana laajempaa sosiaalipoliittista tilannetta koko maassa ja toteuttaa kestäviä ratkaisuja yksittäisten raapaisujen sijaan.

– Nyt keskustellaan esimerkiksi omistusasumisen verottamisesta eli ollaan verottamassa halvinta asumismuotoa, mutta kalliimmalle eli vuokra-asumiselle ei olla tekemässä mitään, vaikka valtio ja kunnat olisivat keskeisessä roolissa vaikuttamaan asiaan. Asuminen tulee kokonaisuudessaan yhä kalliimmaksi, Viita sanoo.

Viidan mielestä esimerkiksi valtion tuella toteutettujen ns. ARA-asuntojen rahoitus pitäisi uudistaa kokonaan, jotta isot kiinteistöjen omistajat kiinnostuisivat asuntojen rakennuttamisesta ja korjausrakentaminen ei nostaisi asumisen hintaa, kuten PTT:n tutkimuksessa osoitetaan.

– Myös kaavoitus pitäisi saada keinolla millä hyvänsä nopeammaksi. Kaavoituksen hitaudesta hyötyvät erityisesti sijoittajat, jotka pystyvät perimään kalliita vuokria, koska vuokra-asuntoja on niin vähän tarjolla. Käy mielessä, että onko tämä jopa tarkoituksellista, kun tilanne saa jatkua vuodesta toiseen tällaisena, sanoo Viita.

Hän on huolissaan erityisesti nuorten asemasta asuntomarkkinoilla. Tulojen epävarmuus erityisesti nuorilla on este – tai ainakin hidaste – itsenäistymiselle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)