Some-upseeri oikoo USA-harjoituskohua: Kuljetusajoneuvoja, joissa Angry Birds -ritsa

Suomeen ei tule amerikkalaisia panssarivaunuja vaan miehistönkuljetusajoneuvoja.

  • LKS 20160218 LKS 20150623 LKS 20150311 BER2219; TO GO WITH AFP STORY BY MIKE COLLIER - Picture taken on February 26, 2015 shows armored fighting vehicles IAV Stryker of the US Cavalry Regiment 2nd subdivision during training with Latvian an Canadian soldiers at the Adazi military training area in Latvia. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ILMARS ZNOTINS

    Yhdysvaltain asevoimien Stryker-taisteluajoneuvot ja joukot tulevat Suomeen harjoittelemaan.

    ()

"Epäviralliseksi some-upseeriksi" sanottu majuri James Mashiri kirjoittaa blogissaan amerikkalaisten tulosta Suomeen sotaharjoituksiin syntyneestä kohusta. Hän toivoo tarkkuutta termien suhteen. Väitetyt panssarivaunut ovat miehistönkuljetusajoneuvoja.

"Sotilasterminologiassa vaunut kulkevat teloilla ja ajoneuvot pyörillä. Armeija on oikeammin puolustusvoimat ja tarkkaan katsottuna ohjus ja raketti ovat täysin eri asioita. Asioista pitää puhua niiden oikeilla nimillä ja siinä ollaan nyt tarkkana", Mashiri toteaa.

Blogin otsikossa hän leikittelee sanahirviöllä panssarimiehistönkuljetusajoneuvovaunu.

Mashiri ihmettelee entisen valtiosihteeri Risto Volasen kauhistelua suomalaista vakauspolitiikkaa horjuttavista harjoituksista.

"Kylmän sodan päättymisen jälkeiset vuodet ilman varsinaista vihollista pärjäämään joutunut Volanen näkee nyt Yhdysvalloissa ja Natossa Venäjän aktiivisen vihollisen, jonka Suomen valtionjohto sallii taitamattomuuttaan tai tyhmyyttään murentavan hänen viitoittamaansa uuden ajan vakauspolitiikkaa. Volanen hyväksyy kuin sanelun vastaanottaja Venäjän uudet uhka- ja viholliskuvien määrittelyt ja näkee puolestaan Naton jäsenmaiden toimet toistensa puolustuksen tukemiseksi vakautta horjuttavana patoamisena ja neuvostovast... Venäjän vastaisena aggressiona", Mashiri kirjoittaa.

Hänen mukaansa "joukkotyyppinä amerikkalainen Stryker-komppania sopii taktisesti kuin nyrkki silmään porilaisille ja muille suomalaisille joukkoille Niinisalon kankailla, ainakin mitä tulee taitojen harjoitteluun ja tietojen ja kokemusten vaihtoon".

Amerikkalaisen Stryker-vaunun katolla on hänen mukaansa uusimpien Pasien tapaan "sisältä ammuttava kevyt Angry Birds -ritsa".

Yhteisillä harjoituksilla saavutetaan James Mashirin mukaan paljon etua.

"Arkivertauksena kyseessä ovat ennalta sovitut nyyttikestit tai etkot, johon jokainen tuo oman pullonsa ja vähän purtavaa. Isännän kustannukset pysyvät hallinnassa ja juomaa ja ruokaa riittää".

"Ongelman asiasta tekee julkisuus, Ukraina ja tp-utva. Harjoituskalenterin salaaminen, taikka sen huono saatavuus on ongelmallista. Joskus on jopa hieman noloa, kun tieto, joka meillä on salassa pidettävä, on muutaman Nato-maan asiakirjoissa tai tiedotteissa julkisesti saatavissa internetin ylitse", hän ihmettelee.

Mashirin mukaan Suomessa salataankin itseltämme tietoa, joka muualla on julkista. "Varsin hölmöä puuhaa, joka aiheuttaa aina välillä turhia myrskyjä vesilasiimme".

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.