Verkkouutiset

Neuvostojohtaja Juri Andropov uhkasi Suomea: Tuonnit loppuvat, jos ette osta ydinvoimalaa

Neuvostoliiton johtaja käski 1982 ostamaan heiltä ydinvoimalan tai jatkamaan kaasuputkea.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

USA:n keskustiedustelupalvelu CIA:n Suomea koskevan muistion on lähettänyt 18. marraskuuta 1982 taho, jonka henkilöllisyys on peitetty. Muistio kulki Länsi-Euroopan osastolta CIA:n taloustiedustelun johtajalle.

Otsikkona oli ”Mahdollinen neuvostorajoitusten vaikutus Suomen tuontiin Neuvostoliitosta”.

Teksti alkoi yliviivatulla kohdalla, jossa lähde on peitetty, ja jatkui näin:

raportoi aiemmin tässä kuussa, että Juri Andropov (ennen Brezhnevin kuolemaa) uhkasi Suomen pääministeri Sorsaa määrittelemättömällä rajoituksella Suomen tuontiin Neuvostoliitosta, jos ei toimita Suomen kahdenvälisen kasvavan ylijäämän vähentämiseksi. Andropov teki kaksi ehdotusta: että suomalaiset ostavat 1000 megawatin ydinvoimalan, ja että he jatkavat kaasuputkea Neuvostoliitosta niin, että se palvelee Helsingin ja Tampereen väestökeskuksia.

Näemme tämän suurelta osin poliittisena liikkeenä, jonka tarkoitus on testata Suomen presidentti Koiviston sitoutumista edeltäjänsä Kekkosen ulkopoliittiseen linjaan. Neuvostouhassa epäilemättä on suuri osa bluffia, mutta se ei ole sellainen, jonka suomalaiset voivat jättää huomiotta.

CIA arvioi neuvostoliittolaisten ryhtymisen äärimmäisiin toimiin olleen epätodennäköistä, ”mutta yritykset turhauttaa suomalaisten myyntiä lähettäisivät voimakkaan signaalin”.

Suomalaisten saattaa täytyä joutua suostumaan neuvostopaineeseen jollain tasolla välttääkseen levottomuuden herättämistä poliittisissa ja taloudellisissa suhteissa pitkällä aikavälillä. …Kaikki mahtipontiset ’Suomen avuksi tulemiset’ ilman merkittäviä USA:n uudelleenarviointeja poliittisista, taloudellisista ja sotilaallisista seurauksista saattaisivat kääntyä itseään vastaan, CIA arvioi.

Juri Andropov oli juuri edennyt KGB:n johtajan paikalta koko neuvostovaltion johtoon. Mauno Koivisto oli valittu Suomessa presidentiksi saman vuoden alussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)