Verkkouutiset

Alko aikoo avata oman verkkokaupan jo ensi vuonna

Alkoholin verkkomyynnin kehitystä on seurattu Alkossa. Kotiinkuljetuksien järjestäminen on monopoliyhtiön mukaan kuitenkin mahdotonta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan unionin tuomioistuin käsitteli keskiviikkona alkoholin etämyyntiä niin kutsutussa Alkotaksi-jutussa.

Tapauksessa on kyse virolaisesta yrittäjästä, joka myi alkoholia suomalaisille asiakkaille kotiinkuljetuksella. Asiakkaat maksoivat juomat netissä ja ne kuljetettiin perille Virosta. Yrityksellä ei ollut varastoa Suomessa.

Suomen viranomaiset tulkitsivat yrittäjän toiminnan alkoholirikokseksi ja mies tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa. Yrittäjän mukaan suomalainen lainsäädäntö on kuitenkin ristiriidassa EU-oikeuden kanssa. Hän valitti tuomiostaan Helsingin hovioikeuteen, joka päätti pyytää asiasta ennakkoratkaisua Euroopan unionin tuomioistuimelta.

Yrittäjän lakimies Petteri Snell totesi keskiviikkona Verkkouutisille EU-tuomioistuimessa Luxemburgissa antamassaan haastattelussa, että tuomioistuimen ratkaisulla voi olla suurta vaikutusta suomalaisilla alkoholimarkkinoilla.

Snellin mukaan alkoholin etämyynnin mahdollinen laillistaminen vois Snellin mukaan vaikuttaa Alkon asemaan ja laskea hintoja sen hyllyillä.

– Asian käsittely on kesken, joten Alko ei ota kantaa asiaan, Alkon viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Maritta Iso-Aho toteaa Verkkouutisille.

Hän ei lähde myöskään spekuloimaan sillä, millaisia Alkon asemaa mahdollisesti haastavia liiketoimintamalleja etämyynnin laillistaminen voisi avata. Iso-Aho myöntää kuitenkin, että Alkotaksin tapausta on seurattu valtion monopoliyhtiössä.

Alkon toimitusjohtaja Hille Korhonen kertoi viime vuonna Verkkouutisten ja Nykypäivän haastattelussa verkkokaupan olevan Alkonkin tiekartalla tulevaisuudessa. Kotiinkuljetuksia Alko ei kuitenkaan hänen mukaansa harkitse.

Maritta Iso-Ahon mukaan verkkokaupan suunnittelu on jo käynnissä ja se olisi tarkoitus avata ensi vuonna.

– Suunnitteilla on verkkokauppa, jonka jakelu toimii kivijalkamyymälöiden ja noutopisteiden kautta. Alkoholijuomien kotiinkuljetus yksityisasiakkaille ei tällä hetkellä ole mahdollista, Iso-Aho sanoo.

Hän huomauttaa, että tällä hetkellä suurin osa muidenkin verkkokauppojen toimituksista noudetaan luovutuspisteistä.

Etämyynnin laillistamisen aiheuttaman hintakilpailun osalta Iso-Aho muistuttaa, ettei Alko hinnoittele tuotteitaan itse vaan siitä vastaavat tavarantoimittajat.

– Tuotteet ovat nykyisessä mallissa vapaassa kilpailussa Alkon hyllyillä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)